Double Saison

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door InternetArchiveBot (overleg | bijdragen) op 5 sep 2017 om 06:54. (0 bron(nen) gered en 1 gelabeld als onbereikbaar #IABot (v1.5))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Double Saison
Double Saison
Brouwer Bierbrouwerij De Keyzer
Oorsprong Luik
Type Saison
Gisting bovengisting
Alcoholpercentage 6,5%
Lagering lagertanks
Afwerking ongefilterd, nagisting op fles
Kleur barnsteenkleurig
Smaak fruitig en volmoutig
Lijst van Nederlandse bieren
Portaal  Portaalicoon   Bier

Double Saison is een Nederlands bier, dat tegenwoordig wordt gebrouwen in opdracht van brouwerijhuurder "De Keyzer" in Maastricht.

Achtergrond

Double Saison werd voor het eerst gebrouwen in 1881 door Grand Brasserie de Vennes te Luik.[1][2] Het bier kwam oorspronkelijk op de markt als Saison de Liège. In 1886 werd de brouwerij overgenomen door de familie Bosch. Er werd zowel een Simple Saison als een Double Saison gebrouwen. De familie Bosch, die reeds een brouwerij had in Maastricht, liet het bier dan zowel in Maastricht als in Luik brouwen in Stoombierbrouwerij De Keyzer (ook "Brouwerij Bosch"). De brouwerij in Luik werd in 1921 gesloten. Begin 20ste eeuw kwamen de ondergistende bieren (pils) erg op, ten koste van de bovengistende. Wanneer de productie van de Double Saison in Maastricht precies werd stopgezet, is niet bekend.

Op basis van het oorspronkelijke recept wordt het bier sinds 2002 terug 'nagebrouwen' door brouwerij De Keyzer. Achter het initiatief zitten een aantal mensen die reeds bekend waren met het brouwen in andere brouwerijen.[3] Het doel is om de oude gebouwen van de brouwerij in stand te houden.

Het bier

Double Saison is een hooggistend barnsteenkleurig bier van het type saison met een alcoholpercentage van 6,5%.[4] De naam "saison" (Frans voor seizoen) wijst erop dat het bier vroeger alleen in de wintermaanden gebrouwen werd om later in de zomer door seizoensarbeiders gedronken te worden.

Het bier heeft een eigen glas, waarop een deel van het etiket staat.[5]

Zie ook

Externe links