Douwe de Hoop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Douwe de Hoop
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Geboren Workum, 24 maart 1800
Overleden Amsterdam, 27 oktober 1830
Geboorteland Nederland
Beroep(en) kunstschilder en tekenaar
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1815-1830
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Douwe de Hoop (Workum, 24 maart 1800 - Amsterdam, 27 oktober 1830) was een Nederlandse kunstschilder en tekenaar.

Leven en werk[bewerken | bron bewerken]

De Hoop werd in 1800 te Workum geboren als zoon van de houtmolenaar Jan de Hoop en Gelida Pieters Hessling. Volgens Kramm wensten zijn ouders dat hij een loopbaan in de handel zou kiezen, maar hij verkoos een leven als kunstenaar.[1] In Workum kreeg hij les van de kunstschilder Joost Zeeman. Vervolgens ging hij in de leer bij Cornelis Kruseman in Amsterdam. Hij kreeg zijn verdere opleiding aan de toenmalige Amsterdamse Kunstacademie. Al tijdens zijn opleiding werd zijn werk meerdere malen bekroond. De Hoop schilderde genre- en figuurvoorstellingen, maar ook portretten en stillevens. Hij behoorde tot de kleine groep van kunstschilders die zich toelegden op het schilderen van kaarslichtvoorstellingen. Hij was de leermeester van Petrus Kiers, die zich eveneens zou specialiseren op het gebied van kaarslichtvoorstellingen. De Hoop legde in zijn werk ook de gevolgen van de stormvloed van 1825 vast, waarbij de dijken nabij zijn geboorteplaats Workum waren doorgebroken. Van zijn afbeeldingen van de ramp werden enkele prenten gemaakt.

Het oeuvre van De Hoop is vrij beperkt gebleven. Hij overleed al op jonge leeftijd in 1830, 30 jaar oud, aan de tering in Amsterdam. Werk van De Hoop bevindt zich onder meer in de collecties van het Rijksmuseum Amsterdam, het Fries Museum en het Fries Scheepvaart Museum.

Literatuur[bewerken | bron bewerken]

  • Boschma, C. "Een Friese schilder en zijn netwerk: Douwe de Hoop (1800-1830) en het portret van Benjamin Franklin" in De Vrije Fries, vol. 78, blz. 99 t/m 112, 1998
  • Boschma, C. "Nogmaals Douwe de Hoop" in De Vrije Fries, vol. 79, blz. 151 t/m 152, 1999
Zie de categorie Douwe de Hoop van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.