Downsizing

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Downsizing
Regie Alexander Payne
Producent Mark Johnson
Alexander Payne
Scenario Alexander Payne
Jim Taylor
Hoofdrollen Matt Damon
Kristen Wiig
Christoph Waltz
Laura Dern
Neil Patrick Harris
Jason Sudeikis
Muziek Rolfe Kent
Montage Kevin Tent
Cinematografie Phedon Papamichael
Distributie Paramount Pictures
Première 30 augustus 2017 (Venetië)
Genre Komisch / Drama / Sciencefiction
Speelduur 135 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 76 miljoen
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Downsizing is een Amerikaanse komische sciencefictionfilm uit 2017 die geregisseerd werd door Alexander Payne. De hoofdrollen worden vertolkt door Matt Damon en Kristen Wiig.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Als een oplossing voor de overbevolking en de klimaatveranderingen bedenken Noorse wetenschappers een manier om organisch materiaal, waaronder mensen (mits ontdaan van haar en tanden en kiezen), in lengte met een factor 14 te verkleinen (in gewicht en volume een factor 2700). Zo hebben ze meer ruimte, verbruiken ze minder grondstoffen, en produceren ze minder afval. Bovendien zijn de kosten van levensonderhoud lager, en wordt bijvoorbeeld een (relatief) grote woning veel betaalbaarder. Er worden speciale woonoorden gesticht, overdekt met een net tegen vogels en insecten. Het is wel zo dat de verkleining definitief is, de wetenschap is niet in staat deze terug te draaien.

Uit financiële overwegingen besluit een echtpaar, Paul en Audrey Safranek, uit de lagere middenklasse, om zich ook te laten verkleinen en te gaan wonen in een luxueuze woning die ze op normale grootte niet zouden kunnen betalen. Nadat Paul verkleind is verneemt hij tot zijn verbijstering dat Audrey op het laatste moment van verkleining heeft afgezien. Ze scheiden, wat voor Paul ook financieel erg nadelig is.

De rest van de film, waarin Paul veel omgaat met de Vietnamese huishoudster van zijn bovenbuurman, heeft maar beperkt te maken met het thema van verkleind zijn.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage
Damon, Matt Matt Damon Paul Safranek
Wiig, Kristen Kristen Wiig Audrey Safranek
Waltz, Christoph Christoph Waltz Dusan Mirkovic
Dern, Laura Laura Dern Laura Lonowski
Sudeikis, Jason Jason Sudeikis Dave Johnson
Harris, Neil Patrick Neil Patrick Harris Jeff Lonowski
Martindale, Margo Margo Martindale Woman on Shuttle
Chau, Hong Hong Chau Ngoc Lan Tran
Kenney, Kerri Kerri Kenney Single Mom Kristen
Monroe, Maribeth Maribeth Monroe Carol Johnson
Lassgård, Rolf Rolf Lassgård Dr. Jorgen Asbjørnsen
de Almeida, Joaquim Joaquim de Almeida Conference Director Dr. Pereira
Van Der Beek, James James Van Der Beek Anesthesiologist

Productie[bewerken]

Twee jaar na Sideways (2004) begonnen Alexander Payne en Jim Taylor aan de eerste versie van het scenario.[1] In de daaropvolgende jaren probeerde Payne het ambitieuze project meermaals te verfilmen en werd het script verscheidene keren aangepast. In de periode 2008–2009 leek de financiering rond, maar desondanks ging het project niet door. Nadien besloot Payne zich op de films The Descendants (2011) en Nebraska (2013) te focussen.

In oktober 2015 raakte bekend dat het project gefinancierd en gedistribueerd zou worden door Paramount Pictures.[2] Payne had eerder al met de studio samengewerkt aan Election (1999) en Nebraska (2013). Het Noors Filminstituut investeerde 520.000 dollar in de film.[3]

Casting[bewerken]

Payne probeerde Downsizing in 2009 voor het eerst te verfilmen. Aan het project was in die periode een cast verbonden bestaande uit onder meer Paul Giamatti, Reese Witherspoon, Sacha Baron Cohen en Meryl Streep.[4][5] Ook de Chinese actrice Gong Li werd destijds aan het project gelinkt.[6][7]

In november 2014 werd Matt Damon gecast als hoofdrolspeler.[7][8] Begin 2015 was actrice Reese Witherspoon nog steeds bij het project betrokken.[9] In maart 2016 werden Christoph Waltz en Hong Chau aan de cast toegevoegd.[10] In dezelfde maand werd Witherspoon, die door haar drukke agenda moest afhaken, vervangen door Kristen Wiig.[11]

Opnames[bewerken]

De opnames gingen in april 2016 van start, duurden drie maanden en vonden plaats in Los Angeles, Omaha, Noorwegen en Toronto.[12]

Release[bewerken]

Op 30 augustus 2017 ging de film in première als openingsfilm van het filmfestival van Venetië.[13]

Missers[bewerken]

In de film is er verminderd rekening gehouden met de effecten van de verkleining. De spieren worden ca. 200x zo slap (kwadratisch, 14x14) maar het gewicht wordt 2700x zo laag (gaat met de derde macht). Mensen zijn dus veel sterker dan normaal en kunnen bijvoorbeeld enorm hoog springen en problemen ondervinden met normaal lopen. Ook zouden ze snel spiermassa verliezen doordat de spieren in verhouding bijna niet belast worden.

Geluiden van kleine voorwerpen zijn veel hoger in frequentie. De menselijke stem zou onnatuurlijk hoog moeten klinken. De trommels waar op gespeeld werd zouden bijzonder hoog gaan klinken.

Gebruikte voorwerpen zoals deursloten, magnetrons etc. zouden erg moeilijk zijn om te maken omdat eerst machines gemaakt moeten zijn voordat de productie gestart kan worden. In dergelijke kleine oplagen is dit onwaarschijnlijk snel gegaan.

Kleding zou in verhouding veel stugger moeten zijn in de miniatuurwereld.

De golven van de boot komen realistisch over en zijn dus fout afgebeeld. Thermodynamische wetten bepalen dat verkleining niet lineair is voor alle grootheden.

Het is duidelijk dat de regisseur de voorkeur heeft gegeven aan de verhaallijn boven het weergeven van een realistisch beeld.

Externe link[bewerken]