Anesthesioloog

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een anesthesioloog (ook wel anesthesist, narcotiseur en in kindertaal slaapdokter) is een medisch specialist die zich bezighoudt met het geven van anesthesie aan patiënten die een operatie of een pijnlijk, belastend onderzoek moeten ondergaan en bij vitaal bedreigde patiënten die spoedeisende hulp nodig hebben. De anesthesioloog houdt zich bezig met de vitale functies zoals de ademhaling, de circulatie, het bewustzijn, de temperatuurregulatie, elektrolyt- en hormoonbalans en/of ernstige pijn. Deze functies worden gecontroleerd, bewaakt, ondersteund en zo nodig overgenomen.

Anesthesioloog aan het werk (anno 1922)

Het veiligstellen van de luchtweg en ademhaling, het monitoren en sturen van de circulatie, het bewaken van de lichaamstemperatuur en het geven van adequate pijnstilling behoren tot de belangrijkste taken van een anesthesioloog. De toediening van de medicijnen die de anesthesioloog hiervoor gebruikt berusten op 3 pijlers: een slaapmiddel (hypnoticum) een (sterke) pijnstiller (analgeticum) en een spierverslapper (spierrelaxans).

Anesthesiezuil en beademingstoestel

In overleg met de patiënt zoekt de anesthesioloog naar de methode van voorkeur: algehele anesthesie of loco-regionale anesthesie, het tijdelijk uitschakelen van een lichaamsonderdeel (bijvoorbeeld door middel van spinale anesthesie, epidurale anesthesie, plexusanesthesie). Dit is niet alleen afhankelijk van het soort onderzoek of operatie, maar ook van de patiënt. Hiervoor wordt de patiënt pre-operatief beoordeeld tijdens het pre-operatief spreekuur (POS) door de anesthesioloog, om zo de veiligste en adequate manier van anesthesie te kunnen toepassen.

Hedendaagse anesthesioloog aan het werk

Benaming[bewerken]

Naarmate het vak zich uitbreidde en ontwikkelde werd de officiële naamgeving overgenomen uit de Angelsaksische landen waar men onderscheid maakt tussen nurse anesthetist, een hoogwaardig opgeleide verpleegkundige met grote eigen bevoegdheden, en anesthesiologist (Amerikaans Engels) of anaesthetist (Brits Engels), de gespecialiseerde arts.

Opleiding in Nederland[bewerken]

Anesthesioloog wordt men door na de algemene artsenopleiding de vijfjarige specialisatie anesthesiologie te volgen. Van de vijfjarige opleiding zit men vier jaar in een van de acht Academische Ziekenhuizen of het St. Antonius Ziekenhuis te Nieuwegein. Daarnaast brengt men één jaar door in een gelieerd opleidingsziekenhuis voor de zogenoemde perifere stage. Voorbeelden van deze ziekenhuizen zijn: het Sint Franciscus Gasthuis te Rotterdam, het Amphia Ziekenhuis te Breda, het Albert Schweitzer ziekenhuis te Dordrecht en het OLVG te Amsterdam.

Subspecialisaties binnen de anesthesiologie[bewerken]

Naast de algemene anesthesioloog zijn er diverse specialisaties mogelijk. De belangrijkste zijn de anesthesioloog-intensivist, die een eigen register heeft via het G.I.C., de Gemeenschappelijke Intensivisten Commissie en de anesthesioloog-pijnbestrijder, die zich voornamelijk bezighoudt met chronische pijn en een eigen register heeft binnen de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA). Daarnaast kan men zich specialiseren in de kinderanesthesie of thoraxanesthesie (hart- en longchirurgie), waarbij geen apart register aanwezig is. Tevens kan men werkzaam zijn in de spoedeisende geneeskunde als MMT-arts (werkend in een Mobiel Medisch Team).

Zie ook[bewerken]