Draža Mihailović

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Draža Mihailović, 1943.

Dragoljub "Draža" Mihajlović (Servisch: Драгољуб "Дража" Михаиловић, ook bekend als "Чича Дража" of "Čiča Draža", wat betekent "oude man Draža") (Ivanjica, 27 april 1893 - Belgrado, 17 juli 1946) was een Servisch militair.

Hij ging al op 15-jarige leeftijd naar de militaire academie in Belgrado en vocht in 1912 mee als soldaat in de oorlog tegen Turkije. In de Tweede Wereldoorlog werd Joegoslavië, inclusief Belgrado, gebombardeerd door de Duitsers en vervolgens veroverd.

Hierna werd Mihailović leider van de Četniks: een nationalistische verzetsbeweging. Maar al gauw keerde deze groep zich tegen de communistische Josip Tito en zijn partizanen-beweging en gingen zij de strijd aan met zowel de nazi's als de communisten.

In 1943 kwam Winston Churchill er evenwel achter dat de Četniks begonnen te collaboreren met de nazi's. Vervolgens werd, in Teheran, besloten, dat de geallieerden alleen nog maar Josip Tito zouden steunen en niet langer de Četniks.

Na de oorlog werd Mihajlović op 13 maart 1946 opgepakt door partizaanse verzetsstrijders en wegens collaboratie veroordeeld tot de doodstraf. Op 17 juli 1946 werd hij geëxecuteerd.

Zie: Lijst van personen die veroordeeld zijn wegens oorlogsmisdaden