Draža Mihailović

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Draža Mihailović, 1943.

Dragoljub "Draža" Mihajlović (Servisch: Драгољуб "Дража" Михаиловић, ook bekend als "Чича Дража" of "Čiča Draža", wat betekent "oude man Draža") (Ivanjica, 27 april 1893 - Belgrado, 17 juli 1946) was een Servisch militair.

Hij ging al op 15-jarige leeftijd naar de militaire academie in Belgrado en vocht in 1912 mee als soldaat in de oorlog tegen Turkije. Ook vocht hij mee in de Eerste Wereldoorlog tegen Oostenrijk-Hongarije en Albanië. In de Tweede Wereldoorlog werd Joegoslavië, inclusief Belgrado, gebombardeerd door de Duitsers en vervolgens veroverd.

Hierna werd Mihailović leider van de Četniks: een nationalistische verzetsbeweging. Maar al gauw keerde deze groep zich tegen de communistische Josip Tito en zijn partizanen-beweging en gingen zij de strijd aan met zowel de nazi's als de communisten. Voor het verzet heeft het Servische volk een hoge prijs betaald, voor elke dode Duitser werden 100 Servische burgers geëxecuteerd. Tevens collaboreerden de Kroaten met de Duitsers en hebben meer dan 300.000 Serviërs vermoord in vernietigingskampen.

In 1943 kwam Winston Churchill er evenwel achter dat de Četniks begonnen te collaboreren met de nazi's. Vervolgens werd, in Teheran, besloten, dat de geallieerden alleen nog maar Josip Broz Tito zouden steunen en niet langer de Četniks.

Na de oorlog werd Mihajlović op 13 maart 1946 opgepakt door partizaanse verzetsstrijders en wegens collaboratie veroordeeld tot de doodstraf. Op 17 juli 1946 werd hij na een militaire proces geëxecuteerd.

In 2006 werd hij postuum gerehabiliteerd en heeft zijn dochter een medaille in ontvangst genomen van president Bush van de verenigde staten die in 1966 is uitgereikt door Harry Truman.