Drina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Drina
Drina River.jpg
Lengte 346 km
Hoogte (bron) 441 m
Hoogte (monding) 90 m
Debiet 370 m³/s
Stroomgebied 19570 km²
Naar Sava
Coördinaten 44° 53′ NB, 19° 21′ OL
Drina
Drina
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Drina (Servisch: Дринa) is een 346 kilometer lange zijrivier die uitmondt in de Sava. Het verloop gaat grotendeels langs de grens tussen Servië en Bosnië. De Drina begint waar de Piva en Tara samenkomen bij het Bosnische dorpje Hum en het Servische Šćepan polje (Servisch: Шћепан Поље; Šćepan polje).

Cultuur[bewerken]

Brug over de Drina in Višegrad

De Drina is verweven met de cultuur van Bosnië en Servië. In het verloop van de rivier liggen een aantal meanders, en wanneer in Bosnië-Herzegovina of Servië iemand een moeilijke situatie wil oplossen, wordt gezegd dat deze de bocht in de Drina recht wil maken. Ook is er een mars genaamd naar de Drina, gecomponeerd door Stanislav Binički, naar aanleiding van de slag tussen de Serven en de Austro-Hongaren in de Eerste Wereldoorlog. De naam van deze rivier is ontstaan uit het Grieks, die de naam Dreinos droeg.

Ook is er het boek De brug over de Drina van Ivo Andrić, dat gaat over het bouwen van een brug nabij Višegrad door de Ottomanen in de 16e eeuw.

De rivier was lange tijd de grens tussen het West-Romeinse en Oost-Romeinse Rijk, waar de grens tussen het orthodoxe en katholieke geloof is ontstaan.