Dudu Topaz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dudu Topaz

Dudu Topaz, Hebreeuws: דודו טופז, (Haifa, 20 september 1946Tel Aviv, 20 augustus 2009) was een Israëlisch acteur en tv-presentator.

Topaz had voor acteur gestudeerd in Londen. Na zijn terugkeer naar Israël speelde hij voor theater in Haifa en trok het land door met zijn shows. Zijn eerste tv-optredens waren Engelse lessen in een opvoedkundig programma.

Topaz was televisiepresentator op de Israëlische publieke omroep in de jaren 80 en deed ook een aantal theatershows als komiek. In de jaren 90 presenteerde hij de populaire show Rashut Habidur, die tot 2004 op de commerciële omroep liep. Het werd een van de best bekeken tv-programma's ooit. Nadien presenteerde Topaz nog een aantal andere tv-programma's, maar in 2007 maakte hij bekend geen presenteerwerk meer te doen, maar zich te gaan toeleggen op acteerwerk en documentaires.

In 1981 raakte Topaz bekend door zijn commentaar op een bijeenkomst van de Arbeidspartij in Tel Aviv, toen hij zei

"Het is een genoegen de menigte te zien en het is een genoegen te zien dat hier geen chahchahim [1] bij zijn, die de verkiezingsbijeenkomst om zeep helpen. De chachchahim van Likoed zitten in Metzudat Ze'ev [2]."

In mei 2009 werd Topaz gearresteerd op verdenking van een reeks aanslagen op de hooggeplaatste televisieverantwoordelijken Avi Nir en Shira Margalit en de showbiz-agent Boaz Ben-Zion. De drie waren door onbekenden geslagen en hielden daar ernstige verwondingen aan over. Vermoedelijk zon Topaz op wraak nadat zijn tv-show geschrapt was. Hij pleegde in augustus 2009 zelfmoord in zijn gevangeniscel, nadat een eerdere poging was mislukt.

Externe link[bewerken]