Duinterpen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Duinterpen
Wijk van Sneek
Map - NL - Sneek - Wijk 00 Sneek - Buurt 17 Duinterpen.svg
Kerngegevens
Gemeente Súdwest-Fryslân
Plaats Sneek
Coördinaten 53°1'5"NB, 5°39'50"OL
Oppervlakte 265 hectare  
Inwoners
(2017)
4.575[1]

Duinterpen is een woonwijk binnen de stad Sneek in de Nederlandse provincie Friesland. De wijk telt (in 2017) 4.575 inwoners en heeft een oppervlakte van 265 hectare (waarvan 44 hectare water). Duinterpen is qua inwoneraantal de grootste wijk van Sneek.

Ligging en bereikbaarheid[bewerken | brontekst bewerken]

De wijk grenst in het noorden aan de wijk Lemmerweg-Oost, in het oosten aan de Woudvaart en Burgemeester Rasterhoffpark en in het westen aan de wijk Tinga. Belangrijke verkeersaders zijn de Lemmerweg (westgrens) en de Rijksweg 7 (noordgrens).

Historie en bebouwing[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste bebouwing dateert ongeveer van de jaren 60-70, deze bebouwing wordt ook wel Duinterpen I genoemd. Duinterpen II is een uitbreidingsplan van de eerdere wijk en dateert van rond 1990. Duinterpen III is een waterrijke extra uitbreiding van eind jaren 90. De laatste uitbreiding is Duinterpen Duurzaam (IV).

In de wijk is een wijkvereniging actief genaamd De Spil. De vereniging beheert het gelijknamige wijkcentrum in de wijk Tinga.

Straatnaamverklaring[bewerken | brontekst bewerken]

De straten in de wijk zijn veelal vernoemd naar bloemen en planten (Duinterpen I en II), vlinders (Duinterpen III) en nabijgelegen wateren (Duinterpen IV).

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

In de wijk bevinden zich geen rijksmonumenten. Bezienswaardig zijn:

Voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

Onder meer de volgende voorzieningen bevinden zich in de wijk: