Duizendknoop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Duizendknoop
Perzikkruid (Persicaria maculosa)
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Geavanceerde tweezaadlobbigen
Orde:Caryophyllales
Familie:Polygonaceae (Duizendknoopfamilie)
Geslacht
Persicaria
Mill. (1754)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Duizendknoop op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Duizendknoop, illustratie uit de Japanse landbouw-encyclopedie Seikei Zusetsu (1804)

Duizendknoop is een plantengeslacht uit de duizendknoopfamilie (Polygonaceae). Tegenwoordig hoort de naam Duizendknoop bij het geslacht Persicaria, maar vroeger maakten de planten die nu dit geslacht vormen, deel uit van geslacht Polygonum, en hoorde deze Nederlandse naam bij dat geslacht. Het genus Polygonum is veel kleiner geworden en heeft een nieuwe Nederlandse naam gekregen: varkensgras.

De bloeiwijze is bijna altijd een aar en meestal vijf bloemdekbladen omsluiten de vrucht, die een eenzadig dopvruchtje is. De planten uit het geslacht worden onder andere gegeten door de zuringwants (Coreus marginatus).

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland en Vlaanderen komen volgende soorten voor:

In de tuin[bewerken | brontekst bewerken]

Naast inheemse soorten en exoten die als lastig onkruid worden beschouwd, wordt adderwortel nog weleens aangeplant, met name bij vijvers. Twee soorten die gebruikt worden in de siertuin, komen beide uit de Himalaya. Persicaria affinis vindt toepassing als groenblijvende bodembedekker. De bladeren vertonen in de winter een brons-kleur. Persicaria amplexicaulis is gewild bij tuinarchitecten en wordt vaak gebruikt in combinatie met siergras. Zoals de meeste Persicaria-soorten houden ze van een niet te droge standplaats. De eerste wil daarbij meer zon dan de tweede, die ook in halfschaduw goed bloeit.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]