Duizendknoop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Duizendknoop
Perzikkruid (Persicaria maculosa)
Perzikkruid (Persicaria maculosa)
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Geavanceerde tweezaadlobbigen
Orde: Caryophyllales
Familie: Polygonaceae (Duizendknoopfamilie)
Geslacht
Persicaria
Mill. (1754)
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Duizendknoop is een plantengeslacht van uit de duizendknoopfamilie (Polygonaceae). Tegenwoordig hoort deze naam bij het geslacht Persicaria, maar vroeger maakten de planten die nu dit geslacht vormen deel uit van geslacht Polygonum en toen hoorde deze Nederlandse bij dat geslacht. Het genus Polygonum is is veel kleiner geworden en heeft een nieuwe Nederlandse naam gekregen: het geslacht Varkensgras.

De meestal vijf bloemdekbladen omsluiten de vrucht. Deze plant wordt onder andere gegeten door de zuringwants (Coreus marginatus).

Soorten[bewerken]

In Nederland komen de volgende soorten voor:

In de tuin[bewerken]

Naast inheemse soorten en exoten die als lastig onkruid worden beschouwd, wordt de adderwortel nog wel eens aangeplant, met name bij vijvers. Maar de twee soorten die belangrijk zijn voor de tuin, komen beide uit de Himalaya. Soort en rassen van Persicaria affinis zag je veel in tuinen in de jaren zeventig en tachtig als groenblijvende bodembedekker. De bladeren vertonen in de winter een brons-kleur. De laatste jaren zijn rassen van Persicaria amplexicaulis in opmars. De laatste is zeer gewild bij tuinarchitecten en dan vaak in combinatie met onder andere siergras. Als de meeste Persicaria houden ze van een niet te droge standplaats. De Persicaria affinis wil daarbij meer zon dan de Persicaria amplexicaulis die ook in de halfschaduw goed bloeit.

Externe links[bewerken]