Dungeon Siege

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Dungeon Siege is een computerspel van het Computer Role playing game of Role-Playing Game-genre, geproduceerd door Gas Powered Games. Het spel werd bij zijn verschijning door computerfanaten geroemd om de originele invalshoek waarin de speler benaderd werd. Het spel viel tevens op door zijn graphics en zoom-functie, waarmee de actie van dichterbij bekeken kan worden dan daarvoor gangbaar was. Bij het spel wordt een programma meegeleverd waarmee je zelf aanpassingen kunt invoegen, zogenaamde "mods". Het spel Space Siege van dezelfde makers wordt gezien als opvolger van Dungeon Siege. Deze is in 2008 uitgebracht door Sega.

De speler speelt de rol van een boer in een bosrijk landschap op de continent Aranna. Zijn beste vriend komt kruipend naar zijn landgoed en sterft daar. Om te achterhalen wat er gebeurd is, ga je op pad door het hele koninkrijk Ehb, waardoor je uiteindelijk bij het kasteel uitkomt waar de koning gezeteld is. De koning is gevangen en het kasteel is overgenomen door een duivels volk genaamd de Sekh. In de geschiedenis woedde er al een oorlog tussen de Sekh en het 10e Legioen. Toentertijd werden de Sekh en hun grote leider Gom opgesloten in de diepe kerkers van het kasteel. Het doel van de speler is om de Sekh en hun leider Gom te verslaan en zo weer vrede te brengen in het koninkrijk.

Veel RPG-spelers hebben echter kritiek op het verhaal, een erg belangrijke pijler van een goed rollenspel. De nadruk ligt vooral op het doden van vijanden en verzamelen van objecten, een fenomeen dat ook wel hack 'n slash wordt genoemd, en voorkomt in andere RPG's als Diablo en Darkstone.

Een uitbereidingsset op het spel, getiteld "Legends of Aranna", voegde enkele nieuwe landschappen en vijanden toe, zonder veel verandering in het spel te brengen.

Dungeon Siege 2[bewerken]

In 2005 verscheen de opvolger: Dungeon Siege 2. Dungeon Siege 2 speelt zich weer af in de wereld van zijn voorganger (continent Aranna), alleen dit keer op een andere locatie. De gemene prins Valdis heeft een machtig zwaard gevonden en heerst over heel Aranna als een dictator. Het doel van de speler is om Valdis te verslaan met behulp van een artefact uit het verleden: de Aegis Shield. Het verhaal houdt echter niet op na het verslaan van Valdis. Het spel heeft een open einde.

Dungeon Siege 2 is grafisch zeer goed vooruit gegaan, maar de gameplay is nog steeds hetzelfde als zijn voorganger. Wel zijn de wapens, harnassen en spreuken anders, en kun je gebruikmaken van zogenaamde reagentia. Die dienen als ingrediënten om je wapens magische eigenschappen te geven.

In 2006 is een uitbreiding uitgebracht onder de naam "Broken World". Dit is een vervolg op het open einde van Dungeon Siege 2. Ook deze uitbreiding voegt nieuwe landschappen, missies, monsters, wapens, spreuken enz. toe aan het spel.

Dungeon Siege 3[bewerken]

7 juni 2010 is door Square Enix Dungeon Siege 3 aangekondigd. Het wordt ontwikkeld door Obsidian Entertainment, die o.a. ook de RPG's Neverwinter Nights 2 en Fallout: New Vegas hebben ontwikkeld. Dungeon Siege 3 wordt ontwikkeld voor de PlayStation 3, Xbox 360 en de PC. Het spel is 17 juni 2011 uitgebracht.

Dungeon Siege: Throne Of Agony[bewerken]

In 2006 is er een PlayStation Portable versie van Dungeon Siege uitgebracht: Dungeon Siege: Throne Of Agony. Deze is een exclusieve versie van Dungeon Siege 2 voor de PSP (PlayStation Portable), die veel verschilt van de PC versie. Je kunt er geen eigen personages maken, maar je speelt met een van de hoofdpersonages van het verhaal. Verder is het vechten en het trainen in principe hetzelfde.

Film: In The Name Of The King[bewerken]

In 2008 is een verfilming van Dungeon Siege van de regisseur Uwe Boll uitgekomen.

Trivia[bewerken]

  • Het spel is opgenomen in het boek 1001 Video Games You Must Play Before You Die van Tony Mott.