Eublepharis fuscus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Dwarsbandgekko)
Ga naar: navigatie, zoeken
Eublepharis fuscus
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2013)
West Indian leopard gecko Eublepharis fuscus by Krishna Khan Amravati.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Gekkota (Gekko's)
Familie:Eublepharidae
Geslacht:Eublepharis
Soort
Eublepharis fuscus
Börner, 1981
Eublepharis fuscus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Eublepharis fuscus is een hagedis die behoort tot de gekko's en de familie Eublepharidae. De gekko werd oorspronkelijk beschreven als ondersoort van de luipaardgekko (Eublepharis macularius), maar wordt tegenwoordig als een aparte soort erkend.[2] De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Achim-Rüdiger Börner in 1981. Oorspronkelijk werd de naam Eublepharis macularius fuscus gebruikt.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

Deze gekko is ongeveer 15 centimeter lang en is te herkennen aan het bruingrijze tot donkerbruine lichaam, met zwart omzoomde gele vlekken. De vlekken vormen lichtere en donkere brede dwarsstrepen op de hals, rug en flanken. De staart is meestal in lichtere kleuren zwart/geel gebandeerd, maar variaties als een staart in de basiskleur of een gespikkelde staart komen ook voor. Verder heeft deze soort een opvallend korte staart waardoor het lichaam groter uitvalt. Net zoals bij de pantergekko hebben de juvenielen een brede en sterk afstekende gele met zwarte bandering over het gehele lichaam.

Verspreiding en habitat[bewerken]

De gekko leeft in Azië in westelijk India, voornamelijk rond de hoofdstad Bombay. De habitat bestaat uit niet al te droge bossen. De gekko is een bodembewoner die schuilt onder stenen en omgevallen bomen. Het voedsel bestaat voornamelijk uit insecten. Door het relatief kleine verspreidingsgebied en de toenemende druk van de bevolkingsgroei in de streken waar de gekko van nature voorkomt is de soort zeldzamer aan het worden. In sommige streken wordt de gekko beschouwd als bedreigd.

Bronvermelding[bewerken]