Dwergkameleon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dwergkameleon
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2017)
Een zeer jong exemplaar is zo groot als een duimnagel.
Een zeer jong exemplaar is zo groot als een duimnagel.
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Iguania (Leguaanachtigen)
Familie:Chamaeleonidae (Kameleons)
Geslacht:Bradypodion
Soort
Bradypodion pumilum
(Gmelin, 1789)
Afbeeldingen Dwergkameleon op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Dwergkameleon op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De dwergkameleon[2], ook wel Kaapse dwergkameleon (Bradypodion pumilum) is een hagedis uit de familie kameleons (Chamaeleonidae). De soortnaam werd door Gmelin in 1789 als Lacerta pumila gepubliceerd, en de soort is als Chamaeleo pumilus, ook in het geslacht Chamaeleo, en als Microsaura pumila in het geslacht Microsaura ingedeeld geweest.[3]

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

Deze soort wordt ongeveer 20 tot 25 centimeter lang en leeft in relatief koele bergstreken van zuidelijk Afrika, en houdt niet van hitte zoals veel andere hagedissen. Het lichaam is sterk zijdelings afgeplat, heeft een opvallende stekelkam, geen hoorns en een normale oorkwab. De dwergkameleon kan diverse groen- en bruintinten aannemen maar is meestal te herkennen door een duidelijke bruine tot oranje vlek op de kop en enkele op de rug, en een duidelijk zichtbare witte tot rode flankstreep.

Algemeen[bewerken]

Het voedsel bestaat uit insecten, met name vliegen, die met de kleeftong worden gevangen. Deze soort is eierlevendbarend en leidt een overwegend klimmend bestaan; slechts af en toe wordt de bodem betreden. De habitat bestaat uit struiken dicht boven de strooisellaag.

De dwergkameleon komt nog redelijk algemeen voor. De soort is erg moeilijk in gevangenschap in leven te houden. Ook plant de kameleon zich in gevangenschap zelden tot nooit voort.

Bronvermelding[bewerken]