Dymaxion-auto

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dymaxion-auto
Merk The Dymaxion Corporation, Bridgeport, Connecticut
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Productiejaren 1933
Koetswerkstijl
bus voor personenvervoer
Layout
achtermotor, voorwielaandrijving
Portaal  Portaalicoon   Auto
Dymaxion op de Wereldtentoonstelling van 1933 in Chicago
Dymaxion in het National Automobile Museum te Reno
Een van de replica's

De Dymaxion-auto was een ontwerp uit 1933. Het is ontworpen door de Amerikaanse uitvinder en architect Richard Buckminster Fuller in samenwerking met Starling Burgess. Het telde drie wielen en was bestemd voor het vervoer van personen. Fuller gebruikte het woord Dymaxion, een samentrekking van de woorden dynamic, maximum en tension, dat hij zijn uitvinding zag als onderdeel van een groter project gericht op het verbeteren van de leefomstandigheden van mensen.

De aerodynamische carrosserie van de Dymaxion resulteerde in een laag brandstofverbruik en een hoge topsnelheid. Het heeft een lichtgewicht chassis en V8-Ford motor die aan de achterzijde van het voertuig is gemonteerd. Het heeft voorwielaandrijving en drie wielen, waarvan de achterste stuurbaar is en tot 90 graden gedraaid kan worden. Dit betekent een zeer korte draaicirkel, het voertuig kan draaien om de as van de voorwielen. Het voertuig had een brandstofverbruik van ongeveer 7,8 liter per 100 kilometer, dat is 30 mijl per gallon, hetgeen voor die tijd verrassend zuinig was. Het kan maximaal elf passagiers vervoeren met snelheden van 120 mijl per uur (193 km/h). Door deze combinatie liet het rijgedrag echter veel te wensen over, zeker bij hoge snelheden en harde wind.

Er zijn drie exemplaren gebouwd. Een voertuig was betrokken bij een ongeval tijdens de Wereldtentoonstelling van 1933 in Chicago.[1] Het voertuig kantelde na een aanrijding en de chauffeur kwam om het leven en de twee passagiers raakten gewond. Autofabrikant Chrysler was geïnteresseerd in het project, maar trok zijn steun in.

Van de drie exemplaren is er slechts een behouden, deze behoort tot de collectie van het National Automobile Museum in Reno in de Amerikaanse staat Nevada. Er zijn ook twee replica's gebouwd.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Dymaxion car van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.