eBay

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Martin Urbanec (overleg | bijdragen) op 8 mrt 2020 om 21:38. (Wijzigingen door 190.163.251.3 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Waldo79)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
eBay
Logo
Logo van eBay.
Oprichting 1995
Oprichter(s) San José, Californië
Eigenaar Pierre Omidyar
Sleutelfiguren John Donahoe, CEO en president
Pierre Omidyar, oprichter
Meg Whitman, voorzitter raad van bestuur
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Hoofdkantoor San José, Californië
Werknemers 33.500 (december 2013)
Producten eBay
Marktplaats
PayPal
Gumtree
Magento
Industrie e-commerce, detailhandel
Omzet/jaar $ 16,0 miljard (2013)[1]
Winst/jaar $ 2.856 miljoen (2013)[1]
Marktkapitalisatie 70.600.000.000 US$ (2014) Bewerken op Wikidata
Website eBay.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

EBay is een van de grootste veilingsites op het internet voor het aanbieden van nieuwe of tweedehands spullen.

Activiteiten

EBay biedt een wereldwijd handelsplatform aan waar vrijwel iedereen nagenoeg zonder beperking alles kan verhandelen volgens het principe omnibus omnia. Ook tegen een vaste prijs kan iets aangeboden worden. Berucht zijn de soms bizarre artikelen die worden aangeboden op deze website.

In 2013 behaalde eBay een totale omzet van $ 16 miljard en in 2009 lag de omzet op $ 8,7 miljard.[1] Het aandeel van PayPal in de omzet was nagenoeg gelijk aan dat van de veilingactiviteiten. De internationale activiteiten van eBay dragen iets meer dan 50% aan de omzet bij.[1]

Andere eBay-merken zijn: Kijiji, Gumtree, Loquo, Mobile.de, Prostores, Rent.com, Shopping.com, het Belgische 2dehands.be en het Nederlandse Marktplaats.nl.

Geschiedenis

Pierre Omidyar zette eBay in 1995 op vanuit een achterkamertje in San José (Silicon Valley). Hij wilde zien of hij kopers en verkopers op één internetplatform bij elkaar kon krijgen. Wat begon als een programmeerexperiment, is uitgegroeid tot 's werelds grootste handelsplaats. Met vestigingen in onder andere Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Nederland, China, Australië en India is het business model van eBay zeer succesvol gebleken. Ondanks het barsten van de 'internet bubble', bleef eBays economische betekenis explosief groeien.

In 2001 werd het Franse iBazar overgenomen, vervolgens werd het internetbetaalsysteem PayPal overgenomen. De populaire veilingsite kocht PayPal in oktober 2002, nadat was gebleken dat zo'n 50% van de gebruikers van eBay PayPal al gebruikten (PayPal was daarmee populairder dan eBays eigen BillPoint). In september 2014 meldde eBay dat het zijn online-betaalservice PayPal in de tweede helft van 2015 apart naar de beurs zal brengen.[2] PayPal was steeds belangrijker geworden voor eBay en laat hogere groeicijfers zien dan de veilingactiviteiten.[2] PayPal behaalde een omzet van ongeveer $ 7 miljard in 2013. Apple heeft een nieuwe vergelijkbare dienst aangekondigd, Apple Pay en dit kan een geduchte concurrent worden van de betaaldienst. Apple richt zich met die dienst op de groeiende vraag naar mobiele betalingen.

In november 2004 kocht eBay de Nederlandse veilingsite Marktplaats.nl voor 225 miljoen euro. De VoIP-dienst Skype werd in 2005 gekocht voor 2,6 miljard dollar, maar werd een jaar later afgewaardeerd. In 2009 werd 65% van Skype doorverkocht aan Silver Lake Partners.[3] In 2011 kwam Skype in handen van Microsoft.[4] In maart 2011 werd GSI Commerce overgenomen voor 2,4 miljard dollar.[5] GSI biedt een platform aan waarop andere bedrijven hun producten kunnen verkopen en eBay gaat hiermee direct concurreren met Amazon.com.[5] In 2010 behaalde GSI een omzet van 1,3 miljard dollar, maar maakte het nog geen winst.[5]

Management

Nieuws

  • 16 mei 2006: Het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten draaide een uitspraak omtrent de 'Buy it Now'-functionaliteit die in het nadeel was van eBay terug.
  • 7 juli 2006:
    • In verband met de weinige ervaring dat het bedrijf Google Inc. heeft in betalingen (althans volgens eBay), besloot eBay dat Google Checkout, een betalingssysteem dat lijkt op PayPal, geen toegestaan betalingssysteem is om producten te verhandelen via eBay.
    • PayPalbaas Jeffrey Jordan kondigde aan in de herfst van dat jaar zijn functie neer te zullen leggen. Daarmee viel een potentiële opvolger voor eBay-directeur Meg Whitman weg.
  • 12 juli 2011: Het Europees Hof van Justitie stelde in een arrest dat veilingwebsites zoals eBay in bepaalde gevallen verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor de verkoop van valse goederen door gebruikers. Dit in die gevallen waarbij zij als behoedzaam marktdeelnemer hadden moeten weten dat de verkoop niet zuiver was en daarbij nalieten stappen te ondernemen om die verkoop te verhinderen.[6]

Wereldwijde handel

Met eBay is het eenvoudig om wereldwijd goederen te kopen. Voor producten die een waarde hebben van minder dan 22 euro (exclusief verzendkosten) heeft de Nederlandse douane geen recht op invoerrechten. De kwaliteit van de aangeboden producten en de betrouwbaarheid van de verkoper is vooraf niet altijd na te gaan. Als het product niet wordt geleverd of afwijkt van de beschrijving kan het lastig zijn om dit goed op te lossen. Zo kan bijvoorbeeld de verkoper opeens zijn verdwenen.

Externe links

  • (nl) eBay België
  • (nl) eBay Nederland
Zie de categorie EBay van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.