Eckhart Tolle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Eckhart Tolle
Eckhhart Tolle (2003)
Algemene informatie
Volledige naam Ulrich Leonard Tölle
Geboren 16 februari 1948, Duitsland
Geboorteplaats Lünen
Land Canada
Beroep Schrijver, spreker
Werk
Stroming Spiritualiteit, psychologie, metafysica
Invloeden Tao Te Ching, Heraclitus, Parmenides, Bijbel (christendom), Epictetus, Marcus Aurelius, Jalal ad-Din Rumi, Thomas a Kempis, Meester Eckhart, Khwajeh Shams Al-din Muhammad Hafez-e Shiraz, Rinzai, Ralph Waldo Emerson, Jiddu Krishnamurti, Ramana Maharshi
Bekende werken "de Kracht van het Nu", "Een nieuwe aarde"
Uitgeverij Ankh-Hermes
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Eckhart Tolle, geboren als Ulrich Leonard Tölle[1] (Lünen, 16 februari 1948) is een Duitse leraar en auteur op het gebied van spiritualiteit. Zijn eerste boek "De Kracht van het Nu" werd een bestseller.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Tolle werd geboren in Duitsland. Hij woonde vanaf zijn dertiende bij zijn vader in Spanje. Rond zijn twintigste verhuisde hij naar Engeland. Omdat hij geen middelbareschoolopleiding had gedaan, moest hij een avondopleiding volgen om zich te kwalificeren voor de universiteit. Vervolgens bezocht hij de Universiteit van Londen en de Universiteit van Cambridge. Op zijn negenentwintigste ervoer hij naar eigen zeggen een 'spirituele transformatie' die het begin van zijn functioneren als spiritueel raadsman en leraar markeerde. Hij veranderde zijn naam toen in "Eckhart", naar de 13e-eeuwse mysticus Meester Eckhart.

Tegenwoordig woont hij in de Canadese stad Vancouver.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn eerste boek The Power of Now ("De Kracht van het Nu") was nummer één op de New York Times-bestsellerlijst. Dit werk werd vertaald in meer dan dertig talen. De Amerikaanse televisiepresentatrice Oprah Winfrey beschouwt "The Power of Now" als een van haar favoriete boeken. Een ander boek - A New Earth ("Een nieuwe aarde – De uitdaging van deze tijd") - was de nummer één op de New York Times-bestsellerslijst in maart 2008.

In januari 2008 selecteerde Oprah Winfrey A New Earth in haar "Oprah's Book Club" selectie. Dit ging vergezeld van een tien weken durend "live online seminar" (of "webinar") met Tolle. Dit startte op 3 maart 2008.

Op zaterdag 30 oktober 2010 opende Eckhart Tolle de maand van de spiritualiteit met een toespraak van twee uur over "tijd maken" in De Doelen in Rotterdam.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Nederlandse vertalingen[bewerken | brontekst bewerken]

Engelstalige werken[bewerken | brontekst bewerken]

Dvd[bewerken | brontekst bewerken]

  • The Flowering of Human Consciousness: Everyone's Life Purpose, Namaste Publishing, Inc., 2001 ISBN 1-59179-154-5
  • Eckhart Tolle's Findhorn Retreat - Stillness Amidst The World, New World Library, ISBN 1-57731-509-X
  • De kracht van STILTE - Eckhart Tolle live in Rotterdam, Ankh Hermes, augustus 2012, ISBN 978-90-202-0808 5

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

De Engelstalige Wikiquote heeft een of meer citaten van of over Eckhart Tolle.