Ecosia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Ecosia
screenshot Nederlandstalige website
screenshot Nederlandstalige website
Type zoekmachine
Opgericht 14 december 2009
Oprichters Christian Kroll
Link https://www.ecosia.org/
Portaal  Portaalicoon   Media

Ecosia is een duurzame zoekmachine opgestart op 14 december 2009 door Christian Kroll.[1] Het bedrijf schenkt 80% van zijn inkomsten aan de bescherming van het regenwoud via een samenwerkingscontract met het Wereld Natuur Fonds.[2] De zoekmachine gebruikt zoekresultaten van andere zoekmachines zoals Bing en is hiermee vergelijkbaar met andere groene zoekmachines als Forestle en Treehoo.

De zoekrobot werd naar aanleiding van de VN-klimaatconferentie in Kopenhagen in december 2009 opgestart.

Op 8 september 2016 maakte de zoekmachine bekend dat er door de zoekopdrachten inmiddels 6 miljoen bomen zijn aangeplant. Op 30 juni 2017 maakte de zoekmachine bekend dat er door de zoekopdrachten inmiddels 10 miljoen bomen zijn geplant.

Kritiek[bewerken]

In de eerste jaren van de zoekmachine was er kritiek op de gebruiksvriendelijkheid van de website. Een tweede punt van kritiek is de elektriciteit en CO2-uitstoot die nog steeds gebruikt wordt bij de zoekopdrachten. Hoewel de activiteiten van Ecosia klimaatneutraal zijn, zijn die van Microsoft en de andere gebruikte zoekmachines dat niet. Een zoekopdracht levert indirect dus nog steeds een CO2-uitstoot op.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]