Ecosia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ecosia
screenshot Nederlandstalige website
screenshot Nederlandstalige website
Type zoekmachine
Taal Nederlands, Engels en nog 5
Opgericht 14 december 2009
Oprichters Christian Kroll
Locatie Berlijn, Duitsland
Link https://www.ecosia.org/
Portaal  Portaalicoon   Media

Ecosia is een duurzame zoekmachine opgestart op 14 december 2009 door Christian Kroll.[1] Het bedrijf schenkt 80% van zijn inkomsten aan de bescherming van het regenwoud via een samenwerkingscontract met het Wereld Natuur Fonds.[2] De zoekmachine gebruikt zoekresultaten van andere zoekmachines zoals Bing en is hiermee vergelijkbaar met andere groene zoekmachines als Forestle en Treehoo.

De zoekrobot werd naar aanleiding van de VN-klimaatconferentie in Kopenhagen in december 2009 opgestart.

Op 8 september 2016 maakte de zoekmachine bekend dat er door de zoekopdrachten inmiddels 6 miljoen bomen zijn aangeplant. Op 30 juni 2017 werd de grens van 10 miljoen bomen bereikt, met 21 miljoen bomen in januari 2018. Op 13 februari 2019 werd de kaap van 50 miljoen geplante bomen behaald. Het bedrijf stelt zich ten doel om in 2020 meer dan één miljard bomen geplant te hebben.

Kritiek[bewerken]

In de eerste jaren van de zoekmachine was er kritiek op de gebruiksvriendelijkheid van de website. Een tweede punt van kritiek is de elektriciteit en CO2-uitstoot die nog steeds gebruikt wordt bij de zoekopdrachten. Hoewel de activiteiten van Ecosia klimaatneutraal zijn, zijn die van Microsoft en de andere gebruikte zoekmachines dat niet. Een zoekopdracht levert indirect dus nog steeds een CO2-uitstoot op. Ecosia compenseert dit echter met een eigen zonnepark en stelt dat de 0,2 gram CO2 die per zoekopdracht uitgestoten wordt ruimschoots gecompenseerd wordt door het vermogen van 1 boom om 50 kilogram CO2 op te nemen.[3]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]