Edah HaChareidis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
het hoofdkwartier van Edah HaChareidis in Jeruzalem

De Edah HaChareidis (Hebreeuws: העדה החרדית) is een overkoepelende organisatie van anti-zionistische, chareidisch-joodse bewegingen in Jeruzalem. Zowel chassidische als litvishe joden zijn erin vertegenwoordigd. Een andere titel is de Badatz wat slechts een afkorting voor Beis Din Tzedek (rechtvaardig rabbinaal gerechtshof) is die in principe voor iedere rabbinale rechtbank gebruikt kan worden; maar wanneer men over 'de Badatz' spreekt, gaat het over de Edah HaChareidis.

Geschiedenis[bewerken]

De Edah HaChareidis werd in 1919 opgericht door rabbijn Yosef Chaim Sonnenfeld en rabbijn Yitzchok Yeruchom Diskin, zoon van rabbijn Yehoshua Leib Diskin, de bekende rabbijn van Brisk (Brest-Litovsk) in Litouwen (thans Wit-Rusland). De oprichting vond plaats als reactie op het instellen van een (zionistisch) opperrabbinaat door de zionisten. In de beginperiode werd de naam Vaad Ha'ier gebruikt, wat 'stadsraad' betekent. De Nederlandse jurist en schrijver Jacob Israël de Haan was actief in de Edah HaChareidis toen hij op 30 juni 1924 door de Hagana in Jeruzalem werd vermoord.

Koosjer eten[bewerken]

De Edah HaChareidis is de betrouwbaarste certificeerder van koosjere producten en restaurants in heel Israël. Producten met het bekende logo van de Edah HaChareidis worden door alle orthodoxe joden als koosjer beschouwd.

Aangesloten bewegingen[bewerken]

Onder anderen Satmar, Tzanz-Tschokowe, Toldos Aharon, Toldos Avrohom Yitzchok, Dushinsky, Mishkenos HoRoim, een deel van Breslov en een deel van de Litvishe joden (de Brisker yeshiva-gemeenschap) zijn bij de Edah HaChareidis aangesloten.

Belz is in 1980 met veel fanfare uit de Edah gestapt omdat de Edah te antizionistisch voor Belz was; de Belzer Rebbe laat zijn volgelingen stemmen in de Israëlische verkiezingen en accepteert staatssubsidies voor de Belzer scholen, iets wat binnen de Edah taboe is.

Sefardische joden: Edah HaChareidit HaSefaradit[bewerken]

Sefardisch orthodoxe joden hebben een organisatie die de Edah HaChareidit Sefaradit heet. Deze organisatie heeft soortgelijke denkbeelden, ook wat anti-zionisme betreft. Deze organisatie is echter veel minder bekend dan de Asjkenazische.

Acties[bewerken]

  • In 2002 gaf de Edah HaChareidis de volgende verklaring uit.

EEN ERNSTIGE WAARSCHUWING :

Met grote bezorgdheid zien wij de provocaties van de onwijzen tegen de Arabieren, die de gehele Joodse gemeenschap in het Heilige Land in gevaar brengen, moge de Heer ons redden.
Deze wilde acties worden uitgevoerd door provocateurs die de ultraorthodoxe joodse gemeenschap in hun angstaanjagende provocaties willen betrekken, waarvan het gevolg catastrofaal en vernietigend voor de ultraorthodoxe gemeenschap is, en waarmee de gehele joodse gemeenschap in groot gevaar wordt gebracht, moge de Heer ons redden.
WIJ VEROORDELEN ZONDER ENIGE TWIJFEL DEZE WILDE ACTIES
Wij verklaren hierbij dat ultraorthodoxe joden geen enkele band met deze acties hebben, noch met de plegers ervan.
DAAROM GEVEN WIJ HIERBIJ DEZE ZEER ERNSTIGE WAARSCHUWING UIT, MET DE MACHT VAN DE HEILIGE TORAH OM UITERST VOORZICHTIG TE ZIJN MET DEZE ZAAK.
Donderdag 7 maart, 2002
Rabbijn Yisrael Yaakov Fisher
Rabbijn Moshe Sternbuch
Rabbijn Moshe Halberstam
Rabbijn Meir Brandsdorfer
Rabbijn Avraham Yitzchak Ulman
  • In juni 2006 verklaarden de rabbijnen van de Badatz dat het de taak van iedere jood is om een heilige oorlog te verklaren tegen de 'Gay Pride'-bijeenkomst die van 6 tot 12 augustus in Jeruzalem gehouden zou worden, met duizenden gasten van over de gehele wereld. De parade werd uitgesteld en uiteindelijk, na felle protesten, demonstraties en rellen waarin de Edah een hand had, afgelast en beperkt tot een bijeenkomst in een afgesloten stadion, gehouden op 10 november.

Opperrabbijnen[bewerken]

Voorzitters[bewerken]

Leden[bewerken]

Zie ook[bewerken]