Cheider

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Cheider

Joodse Kindergemeenschap Cheider is een orthodox joodse school voor basis- en voortgezet onderwijs in de Amsterdamse wijk Buitenveldert. Het is de enige orthodox joodse school in Nederland.

Aan jongens en meisjes wordt apart lesgegeven (aparte klassen, gescheiden onderwijs binnen één school). Het onderwijs bestaat uit de profane (reguliere) vakken en de joodse vakken (deels verschillend voor jongens en meisjes).

Achtergrond[bewerken]

Het Hebreeuwse woord cheider betekent 'kamer'. Dit is de aloude Asjkenazische aanduiding voor het traditionele joodse onderwijs in de diaspora, dat soms in de huiskamer van de godsdienstleraar werd gegeven.

In 1974 is het Cheider opgericht door oud-verzetsstrijder Adje Cohen. Wat begon met vijf kinderen in de huiskamer van A. Cohen groeide uit tot een school die onderwijs biedt voor kinderen vanaf het begin van de kleuterschool tot het einde van de middelbare school.

Door de jaren heen is het aantal leerlingen van het Cheider sterk toegenomen. Veel orthodoxe gezinnen zouden zonder het bestaan van het Cheider niet in Nederland blijven wonen: het orthodoxe jodendom vereist dat jongens en meisjes gescheiden leren, en religieuze gezinnen zouden zonder een gescheiden school naar andere landen verhuizen.

Prinses Margriet bij de opening van het nieuwe gebouw van het Cheider. Op de voorgrond staat Adje Cohen.

In 1993 verhuisde het Cheider met 230 leerlingen en 60 medewerkers naar het nieuwe (huidige) pand aan de Zeelandstraat in Amsterdam-Buitenveldert. Bij de opening waren vele prominente Nederlanders aanwezig. Het nieuwe gebouw werd geopend door prinses Margriet.

De school is een van de twee joodse scholen voor voortgezet onderwijs in Nederland; de andere school, met een seculiere opzet, is het Maimonides, onderdeel van het Joods Bijzonder Onderwijs.

Onderwijs[bewerken]

Kleuterafdeling van het Cheider

Peuteropvang, basis-, voortgezet (vmbo, havo en vwo) en speciaal onderwijs zijn in één school verenigd. Het basisschoolonderwijs wordt gegeven volgens het Montessori-programma. Daarnaast neemt ook het specifiek joods onderwijs een grote plaats in. Al op hun vierde jaar leren de kinderen het Hebreeuwse alfabet. Later verdiepen zij zich in de Thora, de joodse wetten, de Sabbat, de joodse feesten en hun achtergrond, Misjna en Talmoed (de mondelinge leer), joodse geschiedenis, Ivriet, Aramees, Jiddisch, Israël.

Verder wordt elke dag begonnen met een gebedsdienst. Het joodse perspectief bepaalt ook het omgaan met het seculiere onderwijs. Biologie, geschiedenis en literatuur worden behandeld vanuit de joodse visie waardoor het lesmateriaal voor die vakken moet worden gecensureerd.

Beveiliging[bewerken]

Vanwege terreurdreiging wordt de school zwaar beveiligd. Zo is de school aan alle kanten omheind met een ongeveer twee meter hoog metalen hek met scherpe punten aan de bovenkant. Verder zijn er op de stoep rond de school palen aangebracht om voertuigen tegen te houden. Ook zijn er op het terrein en in de school meerdere beveiligingscamera's aanwezig. De toegang tot het terrein gaat via een sluis met twee stalen deuren, die permanent door beveiligingsmedewerkers wordt bewaakt. Beveiligingsmedewerkers gaan ook mee op schooluitstapjes om de leerlingen te beveiligen. Rond de school patrouilleert de Koninklijke Marechaussee en staat er een mobiele politiepost.[1][2] Een speciale stichting Vrienden van het Cheider zet zich sinds 1987 in voor het inzamelen van geld ten behoeve van de intensieve beveiliging van het Cheider. In januari 2015 werd de school een dag gesloten en werden er vervolgens verhoogde veiligheidsmaatregelen ingesteld na een schietpartij in een Joodse supermarkt in Parijs en een antiterreuractie in het Belgische Verviers.[3]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]