Eddie Leonski

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Edward Joseph Leonski (New Jersey, 12 december 1917 - Coburg, 9 november 1942) was een Amerikaanse seriemoordenaar die zijn misdaden in Australië pleegde. Leonski staat zowel bekend als de Brownout Strangler als de Singing Strangler als gevolg van zijn motief voor de moorden. Dit motief was zijn een verdraaide fascinatie met vrouwenstemmen, vooral als ze zongen. Hij beweerde dat hij de vrouwen doodde om "hun stemmen te krijgen."

Achtergrond[bewerken]

Geboren in New Jersey groeide Leonski op in een gewelddadige, alcoholische familie. Zijn broer werd destijds behandeld in een Psychiatrische inrichting. Leonski werd opgeroepen voor het Amerikaanse leger in februari 1941 en ging op 2 februari 1942 naar Melbourne.

Moorden[bewerken]

Op 3 mei 1942 werd de 40-jarige Ivy Violet McLeod dood aangetroffen in Albert Park, Melbourne. Ze was geslagen en gewurgd, en omdat ze nog in het bezit van haar tas bleek te zijn, was het duidelijk dat roof niet het motief was geweest voor de moord. Slechts zes dagen later, werd 31-jarige Pauline Thompson gewurgd na een avondje uit. Ze werd voor het laatst gezien in het gezelschap van een jongeman die door velen werd herkent aan zijn sterke Amerikaanse accent. Gladys Hosking, van 40, was het volgende slachtoffer, ze werd op 18 mei, tijdens het naar huis lopen van haar werk bij een bibliotheek in de Universiteit van Melbourne om het leven gebracht. Een getuige zei dat, in de nacht van de moord, een verfomfaaide Amerikaanse man, buiten adem en bedekt met modder, haar naar de weg had gevraagd. Deze beschrijving kwam overeen met de persoon waarmee Pauline Thompson was gezien op de avond van haar moord, maar ook de beschrijvingen gegeven door een aantal vrouwen die recente aanvallen hadden overleefd. Deze overlevenden en andere getuigen waren in staat om 24-jarige Edward Leonski te kiezen uit een line-up van Amerikaanse militairen die in de stad waren gestationeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Leonski werd gearresteerd en beschuldigd van drie moorden.

Rechtszaak en uitvoering[bewerken]

Hoewel de misdaden werden gepleegd in Australië kwam Leonski voor een rechter van het Amerikaanse militair recht. Leonski bekende de misdaden en werd schuldig bevonden en ter dood veroordeeld op een algemene krijgsraad op 17 juli 1942. Generaal Douglas MacArthur bevestigde de veroordeling op 14 oktober 1942 en een raad van beoordeling van de bevindingen en straf gehandhaafd op 28 oktober 1942. General Court-Martial Order 1 kondigde Leonski's doodstraf af op 1 november 1942. In afwijking van de normale procedure ondertekende MacArthur op 4 november 1942 persoonlijk de volgorde van uitvoering (in de toekomst zou deze administratieve taak bij executies worden toevertrouwd aan zijn chef-staf, Richard Sutherland). Leonski werd opgehangen in de gevangenis van Pentridge, in Coburg, op 9 november 1942, als zijnde slechts de tweede Amerikaanse militair die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd geëxecuteerd.