Eddy Dap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Eduard (Eddy) Dap (District Marowijne, 24 juni 1934 - Tilburg, 18 april 2009) was een Surinaams onderwijzer, leraar Engels en aardrijkskunde, politicus en maatschappelijk werker. Hij was een marron van het volk der Ndyuka in Oost-Suriname.

Eddy Dap behaalde zijn onderwijzersakte en studeerde Taal- en Cultuurstudies aan de Katholieke Universiteit Brabant. In 1967 was hij kandidaat van de Progressieve Surinaamse Volkspartij voor het kiesdistrict Beneden-Marowijne, als een van de eerste marrons.

Hij verhuisde naar Nederland en nam een belangrijke plaats binnen het sociale welzijnswerk onder Surinamers in Tilburg in. Na 1982, ten tijde van het regime-Bouterse en volgend op de Decembermoorden koos hij de kant van de oppositie en schaarde hij zich bij Henk Chin A Sen c.s., die trachtten vanuit Nederland het regime te doen verdwijnen, onder meer door steun aan de rebellen van Ronnie Brunswijk. In 1987, ten tijde van de Binnenlandse Oorlog, coördineerde hij voor de Evangelische Broedergemeente de humanitaire hulpverlening aan de vluchtelingen in Frans-Guyana vanuit Saint-Laurent-du-Maroni, het grensplaatsje aan de Marowijnerivier. Eind juli van keerde hij naar Nederland terug. Hij werd voorzitter van de Welzijnsstichting voor Surinamers in Tilburg. De stad werd een van de concentratiesteden waar Surinaamse marronemigranten zich vestigden.

Dap is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en kreeg in 2008 de hoogste marrononderscheiding, de Gaanman Gazon Matodja Award.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]