Edgar Wallace

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Edgar Wallace
Bundesarchiv Bild 102-13109, Edgar Wallace.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Richard Horatio Edgar Wallace
Geboren 1 april 1875
Overleden 10 februari 1932
Land Engeland
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Richard Horatio Edgar Wallace (Greenwich, 1 april 1875Hollywood, 10 februari 1932) was een Engelse journalist en schrijver van misdaadthrillers en toneelstukken.

Zijn ouders waren acteurs, Richard Horatio Edgar Marriott en Polly Richards. Toen hij negen dagen oud was werd hij geadopteerd door een visboer uit Billingsgate in Londen, die hem als een eigen zoon opvoedde. Hij begon zijn schrijverscarrière als oorlogscorrespondent voor de Londense krant de Daily Mail in de Tweede Boerenoorlog. Daarna legde hij zich toe op misdaadverhalen, in een hoog tempo: hij zou in totaal 175 boeken schrijven, naast 24 toneelstukken en een grote hoeveelheid journalistiek werk. Zijn eerste boek was The Four Just Men (1905) (Nederlands: De vier rechtvaardige mannen), dat handelt over een groep mannen die de wet in eigen hand nemen. Als publiciteitsstunt verscheen het zonder het einde; de lezers werd verzocht de juiste toedracht zelf te achterhalen en ze konden daarmee een geldprijs winnen. Er waren echter zoveel juiste inzendingen dat Wallace er bijna bankroet aan ging, maar zijn naam was wel gevestigd en dit en vele van zijn latere boeken werden beststellers.

Hij wordt algemeen beschouwd als de "uitvinder" van de moderne thriller; zijn helden zijn over het algemeen politiemensen en geen amateur-detectives zoals de meeste detective-schrijvers toen gebruikten. Hij was een meester in het opbouwen van spanning, naar een climax, en het uitwerken van ingenieuze plots waar de identiteit van de dader, en de manier waarop deze de misdaad pleegde, pas op het allerlaatste nippertje wordt onthuld.

Hij stierf aan een longontsteking in Hollywood waar hij o.a. werkte aan het scenario voor de film King Kong, die in 1933 werd uitgebracht. Ondanks zijn enorme productie liet hij vanwege zijn exuberante levensstijl grote schulden achter, die echter binnen enkele jaren uit de opbrengsten van zijn boeken, films en theaterstukken volledig konden worden afgelost.

Meer dan 160 van zijn boeken zijn verfilmd, en naast Groot-Brittannië was hij vooral in Duitsland populair; in beide landen werden er nog vanaf 1959 filmseries gemaakt rond zijn verhalen. Ook in het Nederlands zijn veel boeken van Edgar Wallace vertaald, onder meer in de Zwarte Beertjes-, Prisma- en Prisma Detective-reeksen.

Externe links[bewerken]