Edoeard Chil

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Eduard Chil in 2009

Edoeard Anatoljevitsj Chil (Russisch: Эдуард Анатольевич Хиль) (Smolensk, 4 september 1934 - Sint-Petersburg, 4 juni 2012[1]) was een Russisch baritonzanger. In 2009 werd hij wereldberoemd door een internetmeme op YouTube met zijn vocale nummer I am very glad, because I'm finally returning back home (Я очень рад, ведь я, наконец, возвращаюсь домой) uit 1976, dat bekend kwam te staan als Trololo. Het nummer wordt soms gebruikt op dezelfde manier als de Rickroll.[2] Chil reageerde enthousiast op de spontane populariteit van het nummer en daagde fans uit om een tekst bij het nummer te schrijven. Zo heeft hij voor en met verschillende mensen uit heel de wereld gezongen over de webcam, vanuit zijn huis.

Op 29 mei 2012 vermeldde de nieuwssite rt.com dat Chil een hersenbloeding had gehad.[3] Hij raakte in coma en volgens artsen had hij onherstelbare hersenbeschadigingen in vitale delen van de hersenen opgelopen. Dit had tot gevolg dat hij op 4 juni 2012 overleed. Chil werd 77 jaar.

Persiflages[bewerken]

Verschillende media-bedrijven hebben de internethype opgepakt. Zo besloot Family Guy om een eerbetoon aan de man te brengen door Chil als gastpersonage in een scène te tonen.[4]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties