Édouard-Henri Avril

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Edouard-Henri Avril)
Naar navigatie springen Jump to search
Scène uit Fanny Hill
De omslag van een van Octave Uzanne’s boeken L'Éventail (1882)

Édouard-Henri Avril (Algiers, 21 mei 1849Le Raincy, 1928) was een Frans schilder/grafisch kunstenaar die bekend is geworden onder het pseudoniem Paul Avril als illustrator van erotische literatuur.

Biografie[bewerken]

Na een militaire loopbaan, ging de in Algiers geboren Avril zich in kunst verdiepen. Hij bezocht verschillende Parijse salons. Van 1874 tot 1878 studeerde hij aan de École des Beaux Arts. Toen hem gevraagd werd de novelle Fortunio van Théophile Gautier te illustreren - een opdracht die hij aannam - koos hij het pseudoniem Paul Avril. Deze schuilnaam veroorzaakte overigens soms verwarring met zijn broer Paul Victor Avril. Zijn reputatie was al snel gevestigd en hij ontving daardoor veel illustratieopdrachten voor boeken van gerenommeerde schrijvers. Hij illustreerde ook regelmatig werken die tot de 'galante literatuur' worden gerekend. Deze erotische geschriften werden in kleine oplagen, vaak op abonnementsbasis, verkocht aan verzamelaars.

Avril illustreerde een groot aantal boeken, waaronder:

De illustraties die hij maakte voor Friedrich Karl Forberg, De Figuris Veneris. Manuel d’érotologie classique (1906; vertaling uit het Latijn in het Frans), worden als zijn beste werk beschouwd.

Avril overleed te Le Raincy in 1928.

Galerij[bewerken]

Externe links[bewerken]