Egeria (plant)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Egeria densa
Egeria densa
Egeria densa
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Orde:Alismatales
Familie:Hydrocharitaceae (Waterkaardefamilie)
Geslacht:Egeria
Soort
Egeria densa
Planch.
Synoniemen
  • Anacharis densa (Planch.) Vict.
  • Elodea densa (Planch.) Casp.
Afbeeldingen Egeria densa op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Egeria densa op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Egeria (Egeria densa Planch., synoniemen: Anacharis densa, Elodea densa) is een veel in aquaria gebruikte, overblijvende, ondergedoken, zoetwaterplant (hydrofyt). Het is een soort in de waterkaardefamilie (Hydrocharitaceae). De soort is verwant aan de waterpest.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Egeria heeft lijnvormig bladen van ca. 1,5-4 cm lang. Middelste en bovenste bladen in kransen van (3 of) 4-6. De bloeitijd valt van juli tot in de herfst. De mannelijke bloemen staan 2-4 bijeen, hebben 9-12 mm lange kroonbladen en hebben 3-4 mm lange kelkbladen en 8-11 mm lange kroonbladen. De bloemdekbuis is tot 7,5 cm lang. Vrouwelijke bloemen worden in Europa niet waargenomen; de soort plant zich voort door afbrekende stengelfragmenten.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

Egeria komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. In Nederland is de plant op een aantal plaatsen verwilderd en komt daar dan soms massaal voor. Aan het wateroppervlak kunnen overlast gevende dichte matten van planten worden gevormd. De soort werd in 1944 voor het eerst in de Nederlandse natuur waargenomen en in 1976 was de vroegst bekende massale woekering.[1] Volgens de Nederlandse overheid is de exoot 'potentieel invasief'. Hij verschijnt vooral in stedelijk gebied en op steeds andere plaatsen, waarschijnlijk als gevolg van stort van overtollige aquariumplanten.