Egger-Bahn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Egger-Bahn Feurige Elias stoomlokje
Egger-Bahn stoomlokje op draaischijf

Egger-Bahn is een Duits merk modeltrein.

Geschiedenis[bewerken]

In 1963 werd Egger-Bahn voor het eerst in een groot diorama voorgesteld op de Nürnberger Spielwarenmesse. De modellen van de drie gebroeders Egger waren bijzonder gedetailleerd. Het waren modellen in de schaal H0 (1:87) op een spoorwijdte van 9 mm. Dit komt in werkelijkheid overeen met een spoorwijdte van 750 mm en wordt smalspoor genoemd.

Dat kende men in die tijd nog helemaal niet. De modellen van Egger-Bahn kon men nadien op allerlei diorama's terug vinden. Faller bijvoorbeeld heeft veel gebruikgemaakt van de Egger modellen. Faller was in een schaal van 1:100 en omdat het smalspoor er kleiner uitzag leken de Faller modellen op de juiste schaal.

Het grote succes had ook zijn keerzijde. De productiecapaciteit moest snel vergroot worden om aan de vraag te kunnen voldoen. Hiervoor moest kapitaal worden aangetrokken. Daarbij hadden de broers geen goed beeld over de toekomst en de soort en kwaliteit van de producten. Alle onenigheid tezamen leidde ertoe dat de drie broers midden jaren zestig besloten ermee op te houden tezamen het bedrijf te leiden.

Om aan de grote vraag te kunnen voldoen, besloot men om de modellen en daarmee het productieproces te vereenvoudigen. De markt reageerde hier slecht op en de omzet bleef achter bij de verwachtingen. De investeringen bleven in de voorraad zitten en konden niet meer omgezet worden. Een andere financier werd gevonden in de firma Tristan-films die o.a. de films van Winnetou maakte. Door het grote financiële belang verwierf men ook zeggenschap in het modelontwerp. Hier zijn de Amerikaanse modellen uit voortgekomen. Modellen die niet samengingen met het beeld dat de gebroeders Egger zelf hadden.

Toen de verkoop niet verbeterde hebben de nieuwe eigenaren het merk overgedaan aan Jouef in Frankrijk. Deze brachten een deel van het assortiment, soms nog verder vereenvoudigd, op de markt naast hun eigen modellen Begin van de jaren zeventig is Jouef met de productie gestopt omdat er te weinig vraag naar de modellen was.

Omdat er vanuit de klanten toch vraag bleef naar de smalspoormodellen van Egger/Jouef besloot men midden jaren tachtig opnieuw een aantal modellen uit te brengen. De modellen kregen nieuwe motoren van Mabuchi en een ander motorframe. Omdat de afzet grotendeels op Frankrijk georiënteerd was, bleef de omzet natuurlijk achter en begin jaren negentig is de productie opnieuw beëindigd. Ook waren de mallen van de modellen grotendeels versleten en deze opnieuw te maken was financieel niet haalbaar. Het merk is nu geheel van de detailhandelsmarkt verdwenen, maar is nog redelijk goed te verkrijgen via de grote modelspoorbeurzen, of via particulieren.

Externe links[bewerken]