Fleischmann (modeltrein)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een model van Fleischmann van de Syntus LINT, schaal H0

Het bedrijf Fleischmann GmbH und Co. is een speelgoedfabrikant te Neurenberg. Het produceert uitsluitend modeltreinen en toebehoren. Naast Märklin is het een van de grotere in dit specifieke marktsegment. Circa 20% van de productie is bestemd voor de export.

Historie[bewerken]

De onderneming werd in 1887 opgericht door Jean Fleischmann. In het begin werd allerhande blikspeelgoed geproduceerd, zoals schepen, vliegtuigen, stoommachines, enzovoorts. In 1949 bracht het bedrijf een modelspoortrein op de markt op schaal 0 (1:45). Nieuwigheid hierbij was dat het 2-rail gelijkstroom was, tot die tijd werden modeltreinen uitgevoerd in een 3-rail stroomsysteem. Productie hiervan stopte in 1959 vanwege het succes van de schaal H0 (de helft kleiner, half-nul, 1:87) die in 1952 was geïntroduceerd. Fleischmann hanteerde in het begin echter de schaal 1:82 en later de overgangsschaal 1:85, waardoor veel modellen iets groter waren en zijn dan die van andere merken.

In 1967 bracht Fleischmann als eerste merk een model van een stoomlocomotief uit, de BR55, met aandrijving in de tender in plaats van in de locomotief, een concept dat door vele merken is gevolgd en dat Fleischmann nog steeds hanteert.

Nadat fabrikant Arnold in 1960 als eerste leverancier treinen in schaal N (1:160) in serie ging produceren, volgde Fleischmann in 1969 met het Piccolo-assortiment.

In 1967 bracht Fleischmann ook autoracebanen in schaal 1:32, compleet met diverse autootjes, op de markt. Dit product zou worden gevoerd tot eind jaren tachtig.

Van 1993 tot 2009 produceerde Fleischmann speciaal voor kinderen robuuste treinen in de schaal 0e (1:45) onder de naam Magic Train, die konden rijden op gewone H0-rails. De locomotieven en wagons waren (fantasie)modellen lijkend op een industriebaan met een spoorwijdte van ongeveer 750 mm.

Op 18 februari 2008 werd bekendgemaakt dat Fleischmann is verkocht aan de firma Modelleisenbahn Holding GmbH, waaronder ook Roco valt.

Op 5 augustus 2015 werd bekendgemaakt dat fleischmann faillissement heeft aangevraagd en hoopt zo een doorstart te kunnen maken maar tot op heden is daar niets over bekend.

Productassortiment[bewerken]

Fleischmann heeft 3 maten modelbanen in haar assortiment:

  • 0e (schaal 1:45) onder de naam "Magic Train" (productie gestopt in 2009)
  • H0 (schaal 1:87, en nog enkele wagons in de overgangsschaal 1:85)
  • N (schaal 1:160) onder de naam "Piccolo"

Voor alle spoorwijdten biedt Fleischmann een volledig assortiment van locomotieven, rijtuigen, rails, seinen en aanverwante toebehoren.

Digitaal[bewerken]

In 1989 presenteerde Fleischmann een systeem waarbij meerdere treinen konden worden bestuurd: "Fleischmann-FMZ". Het product sloeg niet aan in de markt, onder andere omdat alleen met treinen van Fleischmann zelf gewerkt kon worden. Hierop inspringend bracht het bedrijf de Twin-Decoder en Twin-Center op de markt (zie ook Uhlenbrock). Deze werkten met het DCC-formaat (Digital Command Control) waarmee ook treinen van andere leveranciers kunnen worden bediend.

Externe links[bewerken]