Faller

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ferrari 330 P2 GT van Faller HitCar

Faller is een Duitse fabrikant van modelspoorbaantoebehoren en in het verleden van racebaansystemen. Nu beschikt het onder andere over het FCS (Faller Car System).

Faller AMS 
Het Faller AMS-systeem was een autobaan- en racebaansysteem dat geïntroduceerd werd in 1963 en populair was in de jaren 60 en 70. Het systeem is uitgevonden door de broers Faller. Het systeem had auto's die ongeveer pasten in de H0-schaal (1:87) om zo gecombineerd te kunnen worden met treinbanen. De auto's hadden twee sleepcontacten en een geleidepin. Met Faller AMS kunnen 2 auto's onafhankelijk op één baan rijden. Om dit te doen wordt 16 volt wisselspanning naar de rijbaan gesplitst in een deel met -16 tot 0 volt en een deel 0 tot +16 volt. De auto's zijn voorzien van een diode. In de auto wordt de stroom verder gelijkgericht. Om 2 auto's onafhankelijk te laten rijden moeten ze elkaars spiegelbeeld zijn voor de positie van de diode en het magneetpaar.
Faller HitCar 
Geënt op het Faller AMS-systeem, was het Faller HitCar-systeem een racebaansysteem. Het verschil was dat de auto's niet elektrisch aangedreven werden. Er werden voor een korte periode een aantal sets aangeboden. De dood van één van de broers zorgde ervoor dat beide systemen niet doorontwikkeld werden.
Faller Car System 
Om wat meer bedrijvigheid op de modelbaan te creëren heeft Faller het Faller Car System ontworpen, waarbij voertuigen rondrijden op een modelbaan. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een metalen draad die zich een paar millimeter onder het rijoppervlak bevindt. Vervolgens is er aan de voorwielen van het voertuig een magneetje bevestigd. Daarmee kan de wagen sturen en zo volgt hij de metalen draad. Een kleine motor drijft de achterwielen aan en zorgt dat het voertuig rijdt. Dit systeem is momenteel verkrijgbaar in de schalen N (1:160) en H0 (1:87).
Faller-modelspoor 
Faller is vooral bekend van de modelspoorbaan. Faller heeft zich gespecialiseerd in het maken van gebouwen en bijbehorende accessoires in verscheidene schalen.
Faller-Kermis 
Faller heeft ook een grote collectie kermismodellen. Deze zitten in bouwdozen en variëren van kraampjes tot attracties. De meeste modellen van de kermiscollectie kunnen verlicht worden en de attracties draaien op speciale motoren van Faller.

Externe link[bewerken]