Konami

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Konami-Logo
Konami-Logo 1998-2003
Kantoor van Konami.

Konami (コナミ株式会社, Konami Kabushiki-gaisha) is een Japanse computerspellenfabrikant die vooral in de jaren tachtig en jaren negentig furore maakte met diverse computerspellen in zowel de arcadehallen als op thuiscomputers. Thuiscomputers als de MSX en Commodore 64 en spelcomputers als Nintendo Entertainment System (NES), Game Boy, Sega Master System (SMS) en de Sony PlayStation. Pentarou, de pinguïn was hun bedrijfsmascotte in de jaren 1980.
Konami Corporation werd in 1969 opgericht in Osaka als reparatie- en verhuurbedrijf van jukeboxen door Kagemasa Kozuki. De naam "Konami" is een samentrekking van de namen Kagemasa Kozuki, Yoshinobu Nakama, Hiro Matsuda, and Shokichi Ishihara. Deze waren de oorspronkelijke oprichters van Konami Industry Co., Ltd. in 1973. Het hoofdkantoor is tegenwoordig gevestigd in Tokio. Momenteel is Konami de op drie na grootste computerspelontwikkelaar uit Japan na Nintendo, Sega Sammy Holdings en Namco Bandai Holdings. Konami heeft een beursnotering aan de Japanse effectenbeurs.

Computerspellen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van computerspellen van Konami voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In de loop der jaren zijn door Konami enkele van de grootste en meest gedenkwaardige computerspellen ontwikkeld. Genrebepalende titels die aan Konami kunnen worden toegeschreven zijn o.a. de vampierenjachtreeks Castlevania, de horrorreeks Silent Hill, de actieshooterreek Contra, de platform/avontuurreeks Ganbare Goemon, de spionagereeks Metal Gear, de rollenspelreeks Suikoden, de muziekgeoriënteerde reeks Bemani (waaronder Dance Dance Revolution, Beatmania, Guitar Freaks en Drummania), de dating simulatiereeks Tokimeki Memorial, Vampire Slayer, Hyper Sport-serie, Penguin Adventure,Gradius in Europa bekend als Nemesis-serie, Green Beret en de Metal Gear-serie.

Konami staat met name bekend om zijn arcade shoot-em-up spellen (afgekort tot SHMUPS) als Gradius Nemesis, Salamander, Time Pilot, Gyruss, Parodius, Axelay en TwinBee. Ook aan de, onder licentie vervaardigde spellen gebaseerd op succesvolle tekenfilmseries, o.a. Batman: The Animated Series, Teenage Mutant Ninja Turtles en Tiny Toon Adventures, wordt door velen met warme gevoelens herinnerd. Verder bracht Konami ook andere succesvolle spelproducties als The Goonies, The Simpsons en Bucky O'Hare uit voor de arcadehal en/of spelcomputersystemen.

Recent krijgt Konami opnieuw naambekendheid met hun voetbalsimulatiespel Pro Evolution Soccer.

Films[bewerken]

In 2006 is Konami gestart met het produceren van films gebaseerd op hun populaire computerspelreeksen en/of -personages. Recent is de film Silent Hill uitgebracht en werd tevens aangekondigd dat de films Metal Gear Solid en Castlevania zullen worden geproduceerd.

Modelauto's[bewerken]

Konami
Chassis Gegoten kunststof
Carrosserie Gegoten zamac
Interieur Gegoten kunststof
Opdruk Tampondruk

Hetzelfde Konami is ook verantwoordelijk voor een serie zeer verfijnde modelauto's in de schaal 1:64, puur gericht op verzamelaars. Men maakt vooral Japanse modelletjes.

Externe links[bewerken]