Naar inhoud springen

Orthotylus tenellus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Edoderoo (overleg | bijdragen) op 11 apr 2020 om 08:46. (→‎Uiterlijk: -, replaced: enigzins → enigszins met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Orthotylus tenellus
Orthotylus tenellus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Miridae (Blindwantsen)
Geslacht:Orthotylus
Fieber, 1858
Soort
Orthotylus tenellus
(Fallén, 1807)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Orthotylus tenellus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De eikensteilneus (Orthotylus tenellus) is een wants uit de familie van de blindwantsen (Miridae). De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Carl Fredrik Fallén in 1807.

Uiterlijk

De redelijk langwerpig gevormde blindwants is altijd macropteer (langvleugelig) en kan 4 tot 5 mm lang worden. De vrouwtjes zijn bleekgroen gekleurd, de mannetjes witachtig geel of geel. De gehele voorvleugels zijn enigszins transparant, het gedeelte van de voorvleugels dat doorzichtig hoort te zijn is lichtgrijs. De pootjes zijn geelgroen, soms geel. De antennes zijn geheel geel. De wantsen hebben opvallend zwarte ogen. De meer geeloranje gekleurde exemplaren van de eikensteilneus lijken op de variant van de eikenbleekpoot (Phylus melanocephalus) met de gele kop.

Leefwijze

De volwassen wantsen kunnen van mei tot september langs bosranden en parken en tuinen worden aangetroffen op loofbomen zoals eik (Quercus), hazelaar (Corylus avellana) en es (Fraxinus), waar ze sap drinken van de bomen maar ook jagen op kleine insecten zoals bladluizen en bladvlooien. Er is een enkele generatie per jaar en de soort overwintert als eitje.

Leefgebied

In Nederland is de soort algemeen. Het verspreidingsgebied is Palearctisch, van Europa tot de Kaukasus en het Midden-Oosten en Tunesië in Noord-Afrika.

Externe link

  • Kaarten met waarnemingen: