Naar inhoud springen

Eindgemaal Rivierenbuurt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Eindgemaal Rivierenbuurt
Eindgemaal Rivierenbuurt, bouwlijnen parallel aan bebouwing Maasstraat (februari 2024)
Locatie
Locatie President Kennedylaan, Amsterdam-Zuid
Plaatsnaam Amsterdam
Coördinaten 52° 20′ NB, 4° 54′ OL
Status en tijdlijn
Status In gebruik
Oorspr. functie Rioolgemaal
Start bouw 2019
Bouw gereed December 2020
Dimensies
Kavelgrootte 21 m² m²
Architectuur
Bouwstijl Modernisme
Bouwinfo
Architect Marjolein van Eig
Eigenaar Waternet
Opdrachtgever Waternet
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Eindgemaal Rivierenbuurt is een rioolgemaal aan de President Kennedylaan in Amsterdam-Zuid. Het gebouw is in december 2020 opgeleverd. Het rioolgemaal verzamelt en pompt het afvalwater uit de buurt richting RWZI Amsterdam West.

Ontwerp[bewerken | brontekst bewerken]

Naar ontwerp van architect Marjolein van Eig werd hier een kubusachtig gebouw neergezet, dat alleen al door zijn groene kleur afsteekt ten opzichte van haar bebouwde omgeving, maar juist weer niet in de groenstrook warin ze geplaatst is. Van Eig liet zich inspireren door de architectuur ter plekke en dan met name het gebouw op de hoek van de laan met de Maastraat met haar daklijst in overstek. De bovenbouw bestaat uit drie delen, die als een soort trap lijken geschakeld. Die trapconstructie is ook ín het gebouw te vinden, de trap naar het onderliggende reservoir. De drie delen zijn steeds in verhouding, lengte, breedte en hoogte hebben dezelfde verhoudingen. Aan de voorzijde is een zitbank geïntegreerd in het bouwwerk, overigens met dezelfde horizontale lijnen als het gebouw zelf. De bouwstijl doet enigszins denken aan die van de Amsterdamse School met haar vele baksteen. Dit is terug te vinden in de verschuivende metselverbanden en allerlei verspringingen in baksteen, die verspringingen zouden ook moeten helpen tegen het wildplakken en graffiti. Overigens is Van Eig liefhebster van baksteenreliëfen. Het dak heeft een reliëf, rustplaats voor insecten en amfibieën.

Het gebouw staat naast het Borstbeeld John F. Kennedy van Renze Hettema. Op het gebouw is in typografie geïnspireerd op die van de Amsterdamse School een citaat van John F. Kennedy geplaatst:

iedereen die de problemen met water kan oplossen is twee nobelprijzen waardig - één voor de vrede en één voor de wetenschap
Anyone who can solve the problems of water will be worthy of two Nobel prizes – One for peace and one for science

Het citaat op het gebouw is te danken aan haar definitieve plaatstoekenning. In eerste instantie dacht Waternet voor een plek verderop bij de Waalstraat, maar daar paste het niet in de stedenbouwkundig planning van enerzijds Hendrik Petrus Berlage (Rivierenbuurt) en anderzijds Cornelis van Eesteren (zuidrand).

Varia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Van Eig ontwierp ook een gebouw met dezelfde functie aan de Postjesweg, ook in het groen.