El Pilar (kathedraal)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
El Pilar
El Pilar
Plaats Zaragoza
Gewijd aan Maria
Gebouwd in 1681-1872
Architectuur
Architect(en) o.a. Francisco Goya
Stijlperiode Barok, Rococo, Neoclassicisme
Kerkprovincie
Aartsbisdom Aartsbisdom Zaragoza
Portaal  Portaalicoon   Christendom

El Pilar (Spaans: Catedral-Basílica de Nuestra Señora del Pilar) is een rooms-katholieke kathedraal in het centrum van de Spaanse stad Zaragoza. Het is voor veel Spanjaarden een populair bedevaartsoord.

Bedevaartsoord[bewerken | brontekst bewerken]

De kathedraal vereert Maria onder haar titel Nuestra Señora del Pilar, Onze-Lieve Vrouw van de Zuil. Op deze plaats aan de rivier zou de Moeder Gods na haar dood aan Jakobus de Meerdere zijn verschenen. Ze vroeg aan Jacobus er een heiligdom te bouwen. Sindsdien is deze plek een bedevaartsoord, met nationale devotie. Volgens de traditie is het de eerste kerk met Mariaverschijningen.[1]

Architectuur[bewerken | brontekst bewerken]

Op de locatie van de kathedraal zijn over de tijd meerdere kerken gebouwd. De huidige kathedraal werd in de periode 1681-1872 gebouwd. Ze is herbouwd in Spaanse barokstijl en is kenmerkend door de vier grote klokkentorens. Het is een van de weinige grote kathedralen in Spanje die volledig in barokstijl is gebouwd. Voor de kathedraal ligt een groot plein, waar de bedevaarders feesten vieren.

De verschillende koepels zijn versierd met fresco's, uitgevoerd door onder meer Goya. Daarnaast zijn er vele kapellen gewijd aan verschillende heiligen. Het hoofdaltaar is uitgevoerd in albast en is het werk van een Spaans meester uit de vroeg-16de eeuw. Het laat-gotische hoofdaltaar is gewijd aan de Tenhemelopneming van de Maagd. Het is een van de bekendere retabels in Spanje.

Zie de categorie Catedral-Basílica de Nuestra Señora del Pilar de Zaragoza van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.