Eliasterrein en Vonderkwartier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eliasterrein en Vonderkwartier
Wijk van Eindhoven
Map - NL - Eindhoven - Wijk 16 Stadsdeel Strijp - Buurt 11 Eliasterrein, Vonderkwartier.svg
Kerngegevens
Gemeente Eindhoven
Stadsdeel Strijp
Oppervlakte 30 ha  
Inwoners (2017) 3.195[1]

Het Eliasterrein en Vonderkwartier is een administratief en statistisch gebied in het stadsdeel Strijp in de Nederlandse gemeente Eindhoven en behoort tot de wijk Oud-Strijp. Feitelijk bestaat dit gebied uit twee buurten, ieder met een geheel eigen karakter.

Het Eliasterrein (de westelijk gelegen buurt) ontleent zijn naam aan de voormalige linnen-fabrikant Elias. Het is gebouwd in de periode 1985-1988 en is een kinderrijke buurt. De buurt ligt ingesloten tussen Strijpsestraat, Jozef Eliasweg en Willem de Rijkelaan.

Het Vonderkwartier is genoemd naar het Vonderke, een voormalig voor het verkeer belangrijk bruggetje over de Gender, nabij het Lodewijk Napoleonplein. Het Vonderkwartier is in de jaren '20 en 30 gebouwd en ligt tussen de Willemstraat, Vonderweg/Mauritsstraat, Mecklenburgstraat, Willem de Rijkelaan/Anna van Engelandstraat en Jozef Eliasweg. Ook het Vonderkwartier is een kinderrijke buurt, maar er is tevens sprake van veel kamerbewoning. Verder is er een actieve bewonersvereniging, wijkvereniging Vonderkwartier [1]

Foto's[bewerken]

Zie ook[bewerken]