Emblethis denticollis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Emblethis denticollis
2018 07 22 Emblethis denticollis2.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Lygaeidae (Bodemwantsen)
Geslacht:Emblethis
Soort
Emblethis denticollis
Horvath, 1878
Afbeeldingen Emblethis denticollis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Emblethis denticollis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De Emblethis denticollis is een wants uit de onderfamilie Rhyparochrominae en uit de familie bodemwantsen (Lygaeidae). 'Gewone gootschild' is de Nederlandse naam voor deze wants op Waarneming.nl, waar voor alle in de Benelux voorkomende wantsen eenduidige Nederlandse namen zijn ingevoerd.[1][2]

De onderfamilie Rhyparochrominae wordt ook weleens als een zelfstandige familie Rhyparochromidae gezien in een superfamilie Lygaeoidea.[3] Lygaeidae is conform de indeling van bijvoorbeeld het Nederlands Soortenregister.

Uiterlijk[bewerken]

Deze soort is 5,5 tot 7 mm lang en is net als de andere wantsen uit het geslacht Emblethis strokleurig met donkere patronen. Het halsschild (pronotum) heeft een brede, uitstekende rand. Emblethis Denticollis kan worden onderscheiden van de er op lijkende Emblethis griseus door een korter eerste segment van de tarsus van de achterpoten (1,5 keer zo lang als het tweede en derde segment van de tarsus bij elkaar). Ook is hij iets meer langwerpig

Verspreiding en habitat[bewerken]

De soort is wijdverspreid en komt voor in het hele Palearctisch gebied met uitzondering van noordelijke gelegen gebieden. Hij bewoont voornamelijk zonnige, open gebieden met een zand- of leembodem. Ze komen soms in grote aantallen voor op ruderaal terrein tussen vegetatie van planten uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae), duizendknoofamilie (Polygonaceae) en composietenfamilie (Asteraceae).

Leefwijze[bewerken]

De wantsen leven van zaden op de op de bodem tussen het bladafval. Hoewel in Engeland reigersbek (Erodium cicutarium) wordt genoemd, is er geen echte voorkeur bekend voor bepaalde voedselplanten. De imago’s overwinteren. Er kunnen twee generaties in een jaar zijn. De volwassen wantsen van de eerste generatie verschijnen in juni of juli en van de tweede generatie in augustus of september. Het is echter niet duidelijk of er overal een tweede generatie ontstaat.

Externe link[bewerken]