Ericabatrachus baleensis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ericabatrachus baleensis
IUCN-status: Kritiek[1] (2012)
Ericabatrachus baleensis
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Amfibia (Amfibieën)
Orde:Anura (Kikkers)
Familie:Petropedetidae
Geslacht:Ericabatrachus
Soort
Ericabatrachus baleensis
Largen, 1991
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Ericabatrachus baleensis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Ericabatrachus baleensis is een kikker uit de familie Petropedetidae. Lange tijd werd de kikker echter tot de familie Pyxicephalidae gerekend zodat de literatuur hier niet eenduidig over is. De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Malcolm John Largen in 1991. Het is de enige soort uit het monotypische geslacht Ericabatrachus.[2]

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De kikker is endemisch in Ethiopië, en komt alleen voor in het Bale-gebergte, op een hoogte van 2400 tot 3200 meter boven zeeniveau.[3] De soort is op slechts twee plaatsen aangetroffen, maar heeft vermoedelijk een wat groter verspreidingsgebied. De verspreiding van deze soort is nog niet goed in kaart gebracht vanwege een gebrek aan veldonderzoek.

Habitat[bewerken | brontekst bewerken]

Ericabatrachus baleensis wordt uitsluitend aangetroffen in gebieden waar de plant boomhei (Erica arborea) voorkomt. De wetenschappelijke geslachtsaanduiding Ericabatrachus verwijst hiernaar en betekent heide-pad, de soortaanduiding baleensis verwijst naar het verspreidingsgebied in het Bale-gebergte. De habitat bestaat uit de oevers van kleine, snelstromende beekjes.

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

Over de voortplanting is weinig bekend, aangezien de vrouwtjes grote, ongepigmenteerde eitjes afzetten wordt vermoed dat deze worden afgezet op het land en ze geen zichtbaar kikkervisjes-stadium kennen. Kleine, gepigmenteerde eitjes bevatten bij de kikkers in de regel minder ontwikkelde embryo's die eerst een vrijzwemmend larvenstadium doorlopen waarna de metamorfose plaatsvindt.

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]