Ericabatrachus baleensis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ericabatrachus baleensis
IUCN-status: Kritiek[1] (2013)
Ericabatrachus baleensis from Siu-Ting et al. BMC Evol Biol 2014.png
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Amfibia (Amfibieën)
Orde: Anura (Kikkers)
Familie: Pyxicephalidae
Onderfamilie: Cacosterninae
Geslacht: Ericabatrachus
Soort
Microbatrachella capensis
Largen, 1991
Ericabatrachus baleensis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Ericabatrachus baleensis is een kikker uit de familie Pyxicephalidae.[2] De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Largen in 1991. Het is de enige soort uit het geslacht Ericabatrachus.

Verspreiding[bewerken]

De kikker is endemisch in Ethiopië, en komt alleen voor in het Bale-gebergte, op een hoogte van 2400 tot 3200 meter boven zeeniveau.[3] De soort is op slechts twee plaatsen aangetroffen, maar heeft vermoedelijk een wat groter verspreidingsgebied. De verspreiding van deze soort is nog niet goed in kaart gebracht vanwege een gebrek aan veldonderzoek.

Habitat[bewerken]

Ericabatrachus baleensis wordt uitsluitend aangetroffen in gebieden waar de plant boomhei (Erica arborea) voorkomt. De wetenschappelijke soort geslachtsnaam Ericabatrachus verwijst hiernaar en betekent heide-kikker, de soortnaam baleensis verwijst naar het verspreidingsgebied. De habitat bestaat uit de oevers van kleine, snelstromende beekjes.

Voortplanting[bewerken]

Over de voortplanting is weinig bekend, aangezien de vrouwtjes grote, ongepigmenteerde eitjes afzetten wordt vermoed dat deze worden afgezet op het land en ze geen zichtbaar kikkervisjes-stadium kennen. Kleine, gepigmenteerde eitjes bevatten bij de kikkers in de regel minder ontwikkelde embryos die eerst een vrijzwemmend larvestadium doorlopen waarna de metamorfose plaatsvindt.

Bronvermelding[bewerken]