Erik Jan Harmens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Erik Jan Harmens
Erik Jan Harmens bij Feest der Letteren 2016
Erik Jan Harmens bij Feest der Letteren 2016
Algemene informatie
Geboren 10 juli 1970
Geboorteplaats Harderwijk
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep dichter, schrijver, literatuurcriticus, radiopresentator
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Erik Jan Harmens (Harderwijk, 10 juli 1970) is een Nederlands dichter en schrijver.

Harmens groeide op in Alphen aan den Rijn. Daar doorliep hij de havo en het VWO aan het Ashram College. In 1989 verhuisde hij naar Amsterdam, waar hij de studie Culturele en Maatschappelijke Vorming aan de Karthuizer Academie volgde.

In 2003 verscheen zijn debuutbundel In menigten, in 2005 gevolgd door Underperformer (Gedichtendagprijs, nominatie Paul Snoek Poëzieprijs, Jo Peters Poëzieprijs en J.C. Bloem-poëzieprijs). In het juryrapport van de Paul Snoek Poëzieprijs werd over de poëzie van Harmens gezegd: "Harmens schrijft scherpe, com­promisloze poëzie, ontroerende gedichten die zachtmoedig zijn als gewapend beton, verzen die strelen als glasscherven. Hij vertegenwoordigt een geheel eigen stem in de Nederlandse poëzie." In 2008 verscheen Gospels en Psalmen.

Op 26 augustus 2008 verscheen Harmens' eerste roman: Kleine doorschijnende man. In 2009 verscheen een door Harmens samengestelde bloemlezing van dichters die debuteerden in de afgelopen tien jaar, getiteld: Ik ben een bijl. Met Robert Jan Stips schreef hij de liedjes voor de in 2010 verschenen documentaire-musical De leugen van regisseur Robert Oey.

Hij was in 2002 de eerste Poetry Slam-kampioen van Nederland en schreef poëzierecensies voor Trouw, De Groene Amsterdammer en Het Parool. Hij was gast-redacteur bij het literair-satirische weekblad Propria Cures en voor het VPRO-radioprogramma De Avonden op Radio 6 interviewde Harmens wekelijks dichters, samen met Wim Brands.

In 2011 verschenen zowel de poëziebundel Echte mannen scheiden niet (samen met Rick de Leeuw) als de roman De man die in zijn eentje de Olympische Spelen organiseerde. Najaar 2013 verscheen zijn nieuwe poëziebundel Open mond. Joost Zwagerman zei: "Stug, nietsontziend, soms sardo­nisch, soms ronduit angstaanjagend en bij vlagen maximaal illusieloos – maar dwars door de puinstof heen glimpt een tederheid die zich niet de nek laat omdraaien."

Februari 2015 verscheen de derde roman van Erik Jan Harmens: het sterk autobiografische[1] Hallo muur. In Hallo muur praat een man tegen een muur over de jaren die achter hem liggen, waarin hij een burn-out kreeg, een echtscheiding doormaakte, een vader en een aantal beste vrienden zag overlijden én een geloofwaardig antwoord moest vinden op een alcoholverslaving. In maart van 2015 ging Erik Jan Harmens voor het KRO-programma De Wandeling al wandelend in het Twiske in gesprek met Arie Boomsma over zijn nieuwe boek, zijn leven en zijn nieuwe verslaving: hardlopen.[2]

Eveneens in 2015 publiceerde Harmens' ex-vrouw Gitta Veraart, met wie hij nog steeds bevriend is, een boek over hun zoon, die autisme heeft. Harmens schreef het voorwoord van dit boek.[3]

In maart 2016 verscheen Ik noem dit poëzie, met al zijn verzamelde gedichten.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]