Ernst Hermanns

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mehrförmige Großplastik (1960), Wienburgpark in Münster
Plastik I/67 (1967), Beeldenpark van het Lehmbruck-Museum in Duisburg
Zwei gegeneinander verschobene Halbkugeln (1977), Beeldenpark van het Quadrat Bottrop in Bottrop

Ernst Hermanns (Münster, 8 december 1914Bad Aibling, 28 november 2000) was een Duitse beeldhouwer.


Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Ernst Hermanns studeerde eerst aan de Kunstgewerbeschule Aachen en aansluitend aan de Kunstakademie Düsseldorf. In 1947 had hij zijn eerste tentoonstelling in de Künstlergemeinschaft "Schanze" in Münster en in 1948 behoorde Hermanns met Gustav Deppe, Thomas Grochowiak, Emil Schumacher, Heinrich Siepmann en Hans Werdehausen tot de oprichters van de eerste avantgardistische kunstenaarsgroepering na de oorlog in Duitsland, de Gruppe Junger Westen in Recklinghausen. Aanvankelijk werd Hermanns geïnspireerd door het werk van de beeldhouwers Alberto Giacometti en Henry Moore. In 1950 creëerde hij zijn eerste volledig abstracte beeldhouwwerk, waarvoor hij in 1951 de prijs Junger Westen ontving. In 1955 werd Hermanns lid van de Westdeutscher Künstlerbund en in 1957 van de Deutscher Künstlerbund. In 1959 werd hij uitgenodigd voor documenta II in Kassel en kreeg hij de Kunstpreis der Stadt Darmstadt.

Hermanns verhuisde in 1967 naar München. In 1971 kreeg hij een beurs voor een verblijf in de Cité Internationale des Arts in Parijs. Van 1976 tot 1980 was Hermanns hoogleraar aan het Institut für Kunsterziehung in Münster (een vestiging van de kunstacademie van Düsseldorf). In 1987 nam hij deel aan Skulptur.Projekte in Münster

Hermanns noemde zijn werken in de tachtiger jaren räumliche Konstellationen en hij poogde ruimte, tijd en beweging concreet, zichtbaar te maken. In 1986 werd Ernst Hermanns lid van de Akademie der Schönen Künste in München. Hij was een belangrijke vertegenwoordiger van de abstracte kunst van na de Tweede Wereldoorlog.

De nalatenschap van Hermanns wordt beheerd door de Stiftung DKM (Dirk Kramer & Klaus Maas) en getoond in Galerie DKM en Museum DKM in Duisburg.

Tentoonstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Heinz Herzer: Ernst Hermanns. Plastische Arbeiten mit Werkverzeichnis 1946-1982; Institut für moderne Kunst Nürnberg, Zirndorf (1982)
  • II.documenta´59. Kunst nach 1945 (catalogus), Kassel/Keulen (1959)

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Ernst Hermanns van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.