Ernst II van Brunswijk-Lüneburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ernst II van Brunswijk-Lüneburg
1564-1611
Herzog Ernst II Braunschweig-Lueneburg.JPG
Hertog van Brunswijk-Lüneburg
Periode 1592-1611
Voorganger Willem
Opvolger Christiaan
Vader Willem de Jongere van Brunswijk-Lüneburg
Moeder Dorothea van Denemarken

Ernst II van Brunswijk-Lüneburg (31 december 1564 - 2 maart 1611) was van 1592 tot aan zijn dood hertog van Brunswijk-Lüneburg. Hij behoorde tot het Nieuwere Huis Lüneburg.

Levensloop[bewerken]

Ernst II was de oudste zoon van hertog Willem de Jongere van Brunswijk-Lüneburg en diens echtgenote Dorothea, dochter van koning Christiaan III van Denemarken. Hij studeerde in Wittenberg, Leipzig en Straatsburg, waarna hij wegens de steeds verslechterende gezondheidstoestand van zijn vader terugkeerde naar Celle.

In 1592 volgde hij zijn vader op als hertog van Brunswijk-Lüneburg. Zijn regering werd gedomineerd door zijn pogingen om het financiële vermogen van zijn landerijen en zijn familie te vergroten, omdat zijn vader hem een hertogdom met hoge schulden had nagelaten. In 1610 sloot hij met zijn broers het Familieverdrag van Celle, waarbij de ondeelbaarheid van zijn hertogdom verzekerd werd. Dit werd in 1612 door keizer Matthias bevestigd.

In maart 1611 stierf Ernst op 46-jarige leeftijd. Omdat hij ongehuwd en kinderloos gebleven was, werd hij als hertog van Brunswijk-Lüneburg opgevolgd door zijn jongere broer Christiaan.