Ernst van de Wetering

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ernst van de Wetering
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 1938
Geboorteplaats Hengelo
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Wetenschappelijk werk
Vakgebied Kunstgeschiedenis
Onderzoek Rembrandt Research Project
Opleiding Academie, Den Haag
Alma mater Universiteit van Amsterdam
Instituten Kunsthistorisch Instituut (KHI) (UvA)
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Ernst van de Wetering (Hengelo, 9 maart 1938) is kunsthistoricus en een Nederlandse Rembrandtkenner.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Ernst van de Wetering volgde eerst een opleiding tot beeldend kunstenaar en tekenleraar aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Van 1961 tot 1964 was hij parttime tekenleraar. In 1963 begon hij aan een studie kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Daarnaast werkte hij (van 1964 - 1968) als tekenaar van microscopische preparaten in het Zoölogisch Museum te Amsterdam. In 1968 werd Ernst van de Wetering assistent bij het Rembrandt Research Project (RRP), dat in datzelfde jaar was opgericht. Spoedig daarna werd hij lid van het RRP-team. In 1993 werd hij voorzitter van deze projectgroep, die zich tot doel stelde het geschilderde oeuvre van Rembrandt te onderzoeken. In hetzelfde jaar was hij tevens te zien in het Nederlandse televisieprogramma Zomergasten.

Van 1969 tot 1987 was hij als kunsthistoricus verbonden aan het Centraal Laboratorium voor Voorwerpen van Kunst en Wetenschap in Amsterdam (tegenwoordig Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed). Van de Wetering, die vanaf 1987 hoogleraar Kunstgeschiedenis was aan de Universiteit van Amsterdam, heeft een groot aantal publicaties op zijn naam staan, niet alleen over Rembrandt en historische schildertechnieken, maar ook op het gebied van de theorie en de ethiek van conservering en restauratie. Hij onderwees en gaf lezingen in vele landen op het gebied van het Rembrandt-onderzoek en de restauratie-theorie. Ernst van de Wetering is sinds zijn tijd aan de Haagse Academie (met tussenpozen) praktiserend schilder gebleven.

Prof. dr. E. van de Wetering ging per 1 april 1999 met emeritaat.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) Ernst van de Wetering, Rembrandt: The Painter at Work, uitg. Amsterdam University Press, 2009, ISBN 978-90-8964033-8.
  • (nl) Ernst van de Wetering, P. van Schaik (red.), B. de Lange (vert.), Rembrandt in Nieuw Licht, uitg. Local World, Amsterdam, 2009, ISBN 978-90-811681-7-5.
  • (en) A corpus of Rembrandt paintings, RRP, uitg. Springer (1982-2014): deel I, II en III (redactie, samen met J. Bruyn, B. Haak, S.H. Levie, P.J.J. van Thiel) en IV, V en VI (auteur Van de Wetering).
  • (en) Ernst van de Wetering, Rembrandt's Beginnings - an Essay, Kassel/Amsterdam, 2001-2002, pp. 22–57.