Erotisch kapitaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bodybuilders
Harnas met codpiece
Mark Cavendish in wielrijderscostuum
Lang, geblondeerd haar, donkere wimpers en grote borsten als voorbeelden van verworven erotisch kapitaal

Erotisch kapitaal is een term die voortborduurt op het concept van kapitaal van Pierre Bourdieu. Het is één van de soorten kapitaal, naast sociaal kapitaal, cultureel kapitaal en symbolisch kapitaal.

Het concept erotisch kapitaal is ontwikkeld door de socioloog Adam Isaiah Green van de Universiteit van Toronto. Hij definieert erotisch kapitaal als de kwaliteit en kwantiteit van eigenschappen die een individueel persoon bezit en die een erotische respons in een ander kunnen opwekken.

Sommige van deze eigenschappen zijn aangeboren en niet te veranderen (zoals lengte of huidskleur) terwijl andere kunnen worden verworven. Voorbeelden van verworven erotisch kapitaal zijn:

Ook de kleding, make-up en de haardracht kunnen tot het verworven erotisch kapitaal behoren.

Verbergen van erotisch kapitaal[bewerken]

Volgens deze seksuologische theorie verwerft een bedekt of verstopt lichaamsdeel in de loop der jaren erotisch kapitaal. Daarom raakten mensen aan het einde van de Victoriaanse tijd in extase bij het zien van een onbedekte vrouwelijke kuit of zelfs een enkel.

Ook tegenwoordig wordt het erotisch kapitaal van vrouwen door sommige groepen bedekt, door bijvoorbeeld een sluier, een sjaal om het hoofd of een burqa. Orthodox joodse vrouwen gebruiken voor dat doel een pruik.

Literatuur[bewerken]

  • Pierre Bourdieu, The Logic of Practice, Stanford University Press, Stanford, California, 1980
  • Adam Isaiah Green, "The Social Organization of Desire: The Sexual Fields Approach." Sociological Theory. 26: 25-50.

Externe links[bewerken]