Esperanza Aguirre

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Esperanza Aguirre
Aguirre in 2014
Aguirre in 2014
Volledige naam Esperanza Aguirre y Gil de Biedma
Geboren Madrid, 3 januari 1952
Functie Voorzitter van de PP in Madrid
Partij PP
PP
2004-14 februari 2016 Voorzitster van de regionale afdeling Madrid
Bestuurlijke loopbaan
1996-2003 Senator
1996-1999 Minister van Onderwijs en Cultuur
1999-2002 Voorzitter van de Senaat
2003-2012 Presidente van de Comunidad de Madrid
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Spanje

Esperanze Aguirre Gil de Biedma (Madrid, 3 januari 1952) is een Spaans politica. Tot haar ontslag in februari 2016, na de huiszoeking wegens een vermoeden van corruptie in haar partijhoofdkwartier werd ze beschouwd als een van de invloedrijkste vrouwen in de Spaanse politiek en een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het economisch liberalisme in Spanje en binnen haar eigen Partido Popular. Tot 17 september 2012 was zij presidente van het autonome landsdeel Madrid. Esperanza Aguirre is getrouwd en heeft twee zoons. Haar echtgenoot is van adellijke afkomst en mag zich graaf noemen.

Opleiding en begin politieke carrière[bewerken]

Aguirre begon haar opleiding aan het Asunción College van The British Institute te Madrid. Daarop studeerde zij rechten aan de Completense Universiteit in dezelfde stad, en rondde zij deze studie af in 1974. Na het herstellen van de Spaanse democratie werd zij lid van de Liberale Partij. Deze partij ging op in de Coalición Popular (Volkscoalitie) en voor deze nieuwe partij kwam zij in 1983 in de Madrileense gemeenteraad terecht. De Coalición Popular ging enkele jaren later weer op in de nog altijd bestaande Partido Popular.

Nationale Politiek[bewerken]

Tijdens de landsverkiezingen van 1996 werd Aguirre in de Spaanse senaat gekozen namens de provincie Madrid. De nieuwe minister-president, José María Aznar benoemde haar tot minister van Onderwijs, Cultuur en Sport. In 1999 verving Mariano Rajoy haar, zodat ze voorzitter van de senaat kon worden, als eerste vrouw in de Spaanse geschiedenis.
Hoewel destijds haar naam vaak genoemd werd voor de functie van burgemeester van Madrid, stelde haar partij haar in 2002 kandidaat voor het presidentschap van het autonome landsdeel Madrid (Spanje is opgedeeld in 17 autonome landsdelen). Haar partij verliest bij de landsdeelverkiezingen op 25 mei 2003 de absolute meerderheid, maar de oppositie, bestaande uit de sociaaldemocratische PSOE en Izquierda Unida (Verenigd Links) kwamen ook niet tot een meerderheid omdat twee gedeputeerden van de PSOE hun partij verlieten en geen enkele kandidaat wilden steunen. De verkiezingen worden daarom in oktober overgedaan, waarbij de Partido Popular wel de absolute meerderheid behaalt. Esperanza Aguirre wordt hierop presidente van het autonome landsdeel Madrid. Als voorstander van een sterke centrale staat is ze bezorgd over het toenemende Catalaanse onafhankelijkheidsstreven. Na de Catalaanse Weg, een massamanifestatie op de diada in september 2013 liet ze weten dat ze die onafhankelijkheidsbeweging, naast de hoge werkloosheid en de corruptie als de drie grootste hedendaagse problemen van Spanje zag.[1]

Op 17 september 2012 kondigt Esperanza Aguirre aan dat ze zich wegens gezondheidsredenen na 29 jaar terugtrekt uit de politiek. Als presidente van de autonome deelstaat Madrid wordt ze opgevolgd door haar vicepresident Ignacio González González en als afgevaardigde door María Teresa Gómez-Limón Amador. In 2014 bleef ze nog wel partijvoorzitster van de PP in Madrid. Op 14 februari 2016 heeft ze ontslag genomen, wegens de corruptie in haar partij, waarvoor ze zich politiek verantwoordelijk voelt ofschoon ze zichzelf als onschuldig beschouwt, nadat de Guàrdia Civil in de week vooraf een huiszoeking in het partijhoofdkwartier had uitgevoerd.[2]

Overige[bewerken]

In 1998, toen Aguirre minister van cultuur was, maakte zij een pijnlijk foutje toen haar gevraagd werd naar haar mening over Saramago, winnaar van de Nobelprijs voor literatuur. Aangezien zij "Sara Mago" had verstaan, antwoordde ze: "Ik heb nog niets van haar gelezen." Op 1 december 2005 kwam zij bij een ernstig helikopterongeluk met de schrik vrij. Esperanza Aguirre houdt veel van muziek en schilderkunst, en van sport, vooral golf. Andere hobby’s zijn mode en talen; ze spreekt goed Engels en Frans.

Voorganger:
Alberto Ruiz-Gallardón
Comunidad de Madrid
Presidente van de Comunidad de Madrid

2003-2012

Opvolger:
Ignacio González González