Espressomachine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een horeca espressomachine

Een espressomachine is een koffiezetapparaat waarmee espresso en andere op espresso gebaseerde koffie kan worden bereid.

In een espressomachine wordt water tot ten minste 90°C verwarmd en bij een druk van ongeveer 900 kPa (9 bar) door 7-10 gram fijn gemalen koffiebonen geperst. Door dit proces wordt de smaak en geur maximaal uit de koffie onttrokken.

Daarnaast hebben de meeste espressomachines ook de mogelijkheid om stoom te maken via een stoompijpje. Daarmee kan melk worden opgeschuimd voor de bereiding van cappuccino en latte macchiato. Espressomachines treft men aan in horecagelegenheden zoals cafés, koffiebars en eetcafés. Hier worden in de regel grote espressomachines gebruikt, waarmee vier of meer kopjes tegelijk kunnen worden gezet.

Voor huishoudelijk gebruik bestaan eenvoudige espresso-apparaten en ook duurdere die dezelfde kwaliteit koffie bieden als de professionele machines.

Espressomachine voor thuisgebruik

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de wereldtentoonstelling van 1855 in Parijs werd het prototype van de eerste espressomachine gepresenteerd. Het was de Milanese ingenieur Luigi Bezzera die het apparaat ontwikkeld had. Vanaf 1901 kwam het apparaat in productie en begon het de wereld te veroveren.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Espresso machines van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.