Estadio Municipal de Riazor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Estadio Municipal de Riazor
Riazor Stadium.jpg
Plaats La Coruña
Capaciteit 34.600
Bespelers Deportivo de La Coruña
Portaal  Portaalicoon   Sport

Het Estadio Municipal de Riazor is een voetbalstadion in het Spaanse La Coruña. Het stadion, dat in 1944 werd gebouwd, is de thuisbasis van de Spaanse voetbalclub Deportivo de La Coruña.

Geschiedenis[bewerken]

De geschiedenis van het Estadio Riazor gaat gelijk op met dat van Deportivo la Coruña. Toen het stadion in 1944 werd geopend telde het 45.000 plaatsen. Het werd in oktober van dat jaar ingewijd met een wedstrijd tegen Valencia. Slechts 18.000 toeschouwers zagen de club met 3-2 verliezen. De ellende van de openingsdag werd nog vergroot doordat het eerste doelpunt werd gescoord door een Valenciaan.

Het werd nog erger toen Deportivo in het eerste seizoen in het Riazor, genoemd naar het nabijgelegen strand, degradeerde uit de Primera División. Er waren klachten over het stadion, en er gingen geruchten dat het veld 'van de duivel was bezeten'. De club bleef de daaropvolgende decennia jojoën tussen de twee hoogste divisies totdat ze, in het begin van de jaren 80, toen ze in de Segunda División speelde, het Riazor lieten verbouwen voor het WK van 1982. Plastic stoeltjes met rugleuningen vervingen de betonnen banken, en terwijl het comfort in het stadion toenam, nam de capaciteit met 10.000 zitplaatsen af. In het Riazor werden drie groepswedstrijden voor het WK gespeeld. Een jaar later kreeg de club toestemming van de gemeente om het stadion voor vijftig jaar te leasen, voor het symbolische bedrag van 1 peseta per jaar.

In de jaren 90 begon Depor zowel nationaal als internationaal meer succes te boeken. Het stadion werd verbouwd. De tribunes kwamen dichter bij het veld te staan en werden overdekt. De impopulaire metalen dranghekken bleven echter behouden. De nieuwe versie van het Riazor werd in 1998 geopend. Enkele supporters waren echter niet blij met het feit dat er nu alleen zitplaatsen waren, en tijdens de eerste twee wedstrijden na de heropening werden zo'n 200 stoelen losgerukt en gestolen.

Laatste jaren[bewerken]

In 2000 werden enkele technische aanpassingen gedaan, omdat Deportivo zich geplaatst had voor de Champions League. Er lagen ook ambitieuze plannen voor een nieuw stadion met een open zijde aan de zeekant, maar door geldgebrek is er van dat plan tot op heden nog niets terechtgekomen.

Externe link[bewerken]