Estonian Air

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Estonian Air
IATA

OV

ICAO

ELL

Roepletters

Estonian

Estonian-737.jpg
Opgericht 1991
Opgeheven 2015
Vloot 7 (+4 in bestelling)
Bestemmingen 14
Frequentflyer-programma EuroBonus
Hoofdkantoor Tallinn
Website www.estonian-air.com
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Estonian Air was de nationale Estische luchtvaartmaatschappij met haar thuisbasis in Tallinn. Estonian Air is volledig eigenaar van Estonian Air Regional die voor Estonian Air de vluchten in de regio verzorgt. De maatschappij maakte bekend op 8 november 2015 zijn activiteiten stop te zetten wegens een faillissement. Minstens 8 van 9 routes zouden echter over genomen worden door een nieuw op te richten maatschappij.

Geschiedenis[bewerken]

Op 1 december 1991, kort na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie werd de luchtvaartmaatschappij door de overheid, met steun van Scandinavische luchtvaartmaatschappijen, opgericht. Helsinki, Frankfurt en Moskou behoorden tot de eerste internationale bestemmingen. In 1992 werd het lid van de International Air Transport Association (IATA). In 1995 werd een voorzichtige start gemaakt met de vervanging van oude Sovjet toestellen. De eerste Boeing 737-500s werden in dat jaar aan de vloot toegevoegd en vanaf 1996 vliegt Estonian Air uitsluitend met Westerse vliegtuigen.

In 1996 besloot de overheid Estonian Air deels te privatiseren. Diverse luchtvaartmaatschappijen werden uitgenodigd een bod uit te brengen. Maersk Air, met lokale partner Cresco, won en kocht 66% van de aandelen.[1] In 2003 verkocht Maersk Air 49% van de aandelen aan de SAS Groep. SAS betaalde voor dit belang circa $ 22 miljoen. De andere twee aandeelhouders waren de Estische overheid met 34% van de aandelen en Cresco met de resterende 17%. In 2010 verkocht SAS haar aandelenbelang weer aan de overheid, maar houdt nog een belang van 10% in Estonian Air.[2]

De maatschappij maakte onlangs bekend zijn activiteiten stop te zetten op 8 november 2015, dit in verband met financiële problemen van de maatschappij.

Vloot[bewerken]

De vloot van Estonian Air bestaat uit: (stand 2014)[3]

Estonian Air is bezig met een vlootvernieuwing, waarna de volledige vloot uit Embraer-toestellen zal gaan bestaan. [4]
In het verleden vloog Estonian Air o.a. met Boeing 737-300 en Boeing 737-500

Codeshare-overeenkomsten[bewerken]

Estonian Air had codeshare-overeenkomsten met de volgende maatschappijen:

Externe link[bewerken]