Eerste nationale (basketbal mannen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Ethias League)
Ga naar: navigatie, zoeken
Scooore! League
Land Vlag van België België
Bond Koninklijke Belgische Basketbalbond (KBBB)
Opgericht 1928
Degradatie naar Tweede Nationale Klasse
Internationale
  kwalificatie
Euroleague
EuroChallenge
EuroCup Men
Aantal teams 10
Huidige kampioen Telenet Oostende
Recordkampioen Telenet Oostende (17x)
Website http://www.scoooreleague.be/nl/
Huidig seizoen Scooore League 2014-15
Portaal  Portaalicoon   Sport
Basketbal

Eerste nationale is de hoogste afdeling van het Belgische mannenbasketbal. De inrichtende macht is de Basketball League Belgium (BLB) in samenwerking met de Koninklijke Belgische Basketbalbond (KBBB). De sponsornaam van de competitie is Scooore! League, voorheen de Ethias League.

Geschiedenis[bewerken]

De competitie telde lange tijd tien deelnemers. In 2008 kreeg Basket Bree BBC geen licentie voor eerste divisie meer en moest het noodgedwongen naar tweede divisie zakken. Om de financiële stabiliteit van de clubs uit eerste divisie te vrijwaren werd besloten in 2008 dat degradatie uit de eerste divisie niet langer mogelijk is. Een team uit tweede divisie zou, mits het behalen van een licentie, wel nog naar de Ethias League kunnen promoveren. Op het einde van het seizoen 2011-2012 besloot Optima Gent vrijwillig een stap terug te zetten naar tweede divisie. Hierdoor waren er in het seizoen 2012-2013 slechts 8 teams in de hoogste basketbaldivisie.[1] In het seizoen 2012-2013 kende ook Royal BC Verviers-Pepinster financiële problemen waardoor het dreigde de eerste divisie-licentie voor het seizoen 2013-2014 mis te lopen. In extremis werd een overnemer gevonden, die tijdelijk de schulden kon afbetalen, waardoor de club alsnog een licentie kreeg. Op het einde van het seizoen 2012-2013 vroegen twee ploegen uit tweede klasse een licentie aan om in de hoogste divisie aan te treden: Kangoeroes Basket Willebroek en Excelsior Brussel, nu Basic-Fit Brussels. In het seizoen 2013/14 traden bijgevolg voor het eerst sinds 2008 terug 10 ploegen aan. In 2014/15 werd dit uitgebreid naar 11, nadat Limburg United toetreed.

Competitie[bewerken]

Alle ploegen spelen twee keer tegen elkaar, hierna wordt de competitie onderverdeeld in twee groepen. In de eerste groep komen de zes hooggeplaatste teams terecht, in de tweede de vijf laagst geplaatste. Hierna worden Play-offs gespeeld met de 8 beste teams.

Huidige clubs[bewerken]

De tien teams voor het seizoen 2016-17 zijn:[2]

Landskampioenen[bewerken]

Externe link[bewerken]