Ethias League

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ethias League
Land Vlag van België België
Bond Koninklijke Belgische Basketbalbond (KBBB)
Opgericht 1928
Degradatie naar Tweede nationale klasse
Internationale
  kwalificatie
EuroLeague Men
EuroChallenge
EuroCup Men
Aantal teams 10
Huidige kampioen Telenet Oostende
Recordkampioen Racing Mechelen (15x)
Website www.basketleague.be
Huidig seizoen Ethias league 2011-12
Portaal  Portaalicoon   Sport
Basketbal

De Ethias League is de hoogste afdeling van het Belgische mannenbasketbal. De inrichtende macht is de Basketball League Belgium (BLB) in samenwerking met de Koninklijke Belgische Basketbalbond (KBBB). Ethias is de hoofdsponsor van deze competitie.

Geschiedenis[bewerken]

De reeks bestond tot voor kort uit tien teams, maar Basket Bree BBC kreeg in 2008 geen licentie en speelde dan in tweede klasse. Hierdoor kon voor het tweede jaar op een rij geen enkel team degraderen naar de tweede klasse. Wel kan een team uit de tweede divisie naar de Ethias League promoveren. Op het einde van het seizoen 2011-2012 besloot Optima Gent vrijwillig een stap terug te zetten naar Tweede Nationale. Hierdoor waren er in het seizoen 2012-2013 slechts 8 teams in de hoogste basketbaldivisie.[1] Na vele financiële problemen voor Royal BC Verviers-Pepinster leek de club dan toch in vereffening te gaan, en zou het geen licentie krijgen om in het seizoen 2013-2014 in de hoogste divisie aan te treden. In extremis heeft de club een overnemer gevonden, die tijdelijk de schulden kon afbetalen. Zo kreeg de club toch een licentie. Op het eind van het seizoen 2012-2013 vroegen twee ploegen uit tweede klasse een licentie aan om in de hoogste divisie aan te treden: Kangoeroes Basket Willebroek en Excelsior Brussel. Ook is er een derde licentie aangevraagd door een nog onbestaande ploeg. Na de vereffening van Basket Bree BBC is er geen enkele vertegenwoordiger meer van de provincie Limburg. Hierbij wou de provincie Limburg een volledig nieuwe ploeg oprichten, gesitueerd in Bree. Door financiële problemen is het plan minstens met een jaar uitgesteld. Eind april raakte bekend dat Kangoeroes Basket Willebroek en Excelsior Brussel een licentie verkregen hebben voor de Ethias League.

Competitie[bewerken]

Alle ploegen spelen vier keer tegen elkaar, 2 keer thuis, 2 keer op verplaatsing. Daarna gaan de zes eerst geklasseerden naar de play-offs, een knock-out systeem. De kampioen van het seizoen 2012-2013 is Telenet Oostende.

Huidige clubs[bewerken]

De tien teams voor het seizoen 2013-14 zijn[2]:

Landskampioenen[bewerken]

Externe link[bewerken]


Bronnen, noten en/of referenties