Etta Cameron

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Etta Cameron in een duet met Manfred Krug, 1970

Etta Cameron (Nassau (Bahama's), 21 november 1939 - Aarhus 4 maart 2010) was een Deense jazz-, gospel- en blueszangeres.

Cameron werd geboren op de Britse Bahama's en verhuisde in 1948 met haar familie naar de Verenigde Staten, waar zij als kind zong in het gospelkoor van haar methodistische kerk. Sinds de jaren 1960 woonde zijn in Kopenhagen, vanwaar zij sinds 1975 met een eigen band toerde. Als zangeres trad zij onder meer op met de Deense Radio-bigband, Clark Terry, Thad Jones, Ed Thigpen, Horace Parlan, Herb Geller, Frank Foster, Dusko Goykovich, Ben Webster, Palle Mikkelborg, Niels-Henning Ørsted Pedersen en Marilyn Mazur. Daarnaast speelde zij in musicals, zong pop-ballades en maakte sinds 1982 tournees met haar eigen gospelkoor "Voices of Joy".

In 1976 had zij een kleine hit in de Duitse muziekparade met I'm a Woman uit de gelijknamige lp, die nr. 42 bereikte. Zij was ook populair met het lied Wild Widow.

Cameron doceerde sinds 1986 aan de muziekacademie van het Zweedse Lund en sinds 1987 aan de muziekacademie voor ritmiek in Kopenhagen. Zij was de moeder van zangeres Debbie Cameron.

Externe link[bewerken]