Eugène Laermans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eugène Laermans in zijn atelier
De voddenrapers (1914) in het Museum Dhondt-Dhaenens te Deurle

Eugène Laermans (ook wel Eugeen Laermans) (Sint-Jans-Molenbeek, 22 oktober 1864 - Brussel, 22 februari 1940) was een Belgisch kunstschilder. Hij was een tijdlang lid van La Patte de Dindon, een Brusselse kunstenaarsvereniging.

Leven[bewerken]

Op elfjarige leeftijd werd Laermans als gevolg van een hersenvliesontsteking doof en nagenoeg stom. Dit verhinderde hem niet om zich in 1887 in te schrijven aan de Academie van Brussel. Hij bewonderde de schilderkunst van Félicien Rops en de literatuur van Baudelaire. Zijn werk kende succes en vanaf 1897 genoot hij ook bekendheid in het buitenland. In 1922 werd hij lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten. Laermans was in zijn tijd een van de meest vooraanstaande figuren uit de Belgische kunst.

Vanaf 1924 trof hem ook nog de blindheid, waardoor hij totaal vereenzaamde. Hij zei hierover: « Ik ben moreel al een hele tijd dood, ik ben Laermans niet meer, ik kan niet meer schilderen ». In 1927, het jaar waarin zijn moeder stierf, verleende koning Albert I hem de titel van baron. Laermans' devies was: Gelukkig hij die kan zien. In 1940 overleed hij, totaal vergeten.

Alhoewel veel van zijn tijdgenoten schilderden in de nieuwe stijl van toen, het impressionisme, bleef Laermans zichzelf altijd trouw. Zijn werken kan men zien als een aanklacht tegen de levensomstandigheden van het proletariaat.

Werk[bewerken]

Het schilderij De voddenrapers (zie foto) toont een scène in Sint-Jans-Molenbeek, zijn geboortedorp.

Laermansmuur[bewerken]

Deze witgeschilderde muur met steunberen staat in de Dr. Folletlaan te Wemmel, tussen de oude pastorie en de Sint-Servaaskerk. De muur werd genoemd naar de kunstschilder. Tijdens een kort verblijf als student had hij bij deze plek een drenkeling zien wegdragen. Hierdoor aangegrepen had hij later deze muur afgebeeld in zijn schilderijen.

Galerij[bewerken]

Externe link[bewerken]