Naar inhoud springen

Eugène Dodeigne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Eugène Dodeigne
Homme et femme (1963), beeldenpark van het Kröller-Müller Museum
Persoonsgegevens
Geboren 27 juli 1923
Overleden 24 december 2015
Geboorteland België
Nationaliteit Frans
Beroep(en) beeldhouwer
Oriënterende gegevens
Stijl(en) abstract
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Monument ter herinnering aan een buitenkamp van Neuengamme: Hannover-Misburg (1989)

Eugène Dodeigne (Rouvreux, 27 juli 1923Bondues, 24 december 2015) was een in België geboren, Franse[1] beeldhouwer. Hij behoort tot de belangrijke vertegenwoordigers van de moderne beeldhouwkunst.

Leven en werk

[bewerken | brontekst bewerken]

Dodeigne komt uit een familie van steenhouwers en leerde het handwerk zelf vanaf 1936, maar hij wilde meer. Hij studeerde na zijn vakopleiding tekenen en beeldhouwen, aanvankelijk aan de École des Beaux-Arts in Tourcoing, later aan de École des Beaux Arts en in het atelier van Marcel Gimond in Parijs. Zijn eerste sculpturen waren nog houten beelden, hierna begon hij steen te gebruiken.

Zijn vroege werk was nog beïnvloed door de abstractie met gladde vormen, zoals bij zijn voorbeeld Constantin Brâncuşi. In de jaren 60 werden zijn werken echter expressiever en ruwer. Zijn inspiratie vond hij nu meer bij kunstenaars als Alberto Giacometti en Germaine Richier.

Dodeigne kreeg zijn eerste exposities in 1953 bij Galerie Marcel Evrard in Lille en Galerie Veranneman in Brussel. In 1957 volgden Palais des Beaux-Arts in Brussel, Galerie Claude Bernard, Galerie Pierre Loeb en Galerie Jeanne Bucher in Parijs. Internationale belangstelling voor zijn werk kreeg Dodeigne eind jaren 50 en in de jaren 60. Er volgden tentoonstellingen in Berlijn, Hannover, Rotterdam, Brussel en Pittsburgh. In 1959 was Dodeigne deelnemer aan de documenta 2 en in 1964 aan de documenta 3 in Kassel. Dodeigne was een der eerste steenbeeldhouwers die in 1959 deelnam aan het Symposion Europäischer Bildhauer in Sankt Margarethen im Burgenland in Oostenrijk. Andere grote internationale exposities waar werk van Dodeigne was te zien waren in 1959 de Biënnale van Parijs, in 1967 de Biënnale van Tokio en de Exposition internationale de sculpture contemporaine in Montreal.

Vanaf de jaren 70 verschenen Dodeigne's monumentale sculpturen in de openbare ruimte van talrijke steden, zoals Skulpturenmeile Hannover in Hannover, beeldenroute Kunstwegen in Nordhorn en in beeldenparken van musea, zoals het Beeldenpark van het Kröller-Müller Museum in Otterlo: Homme et femme (1963) en Sept (1993) en het Openluchtmuseum voor beeldhouwkunst Middelheim te Antwerpen: Geknielde figuur (1970) en Drie staanden (1978).

Zijn beelden zijn in talrijke collecties vertegenwoordigd en te vinden in de openbare ruimte in Duitsland, Oostenrijk, België, Noorwegen, Nederland, Frankrijk, Zwitserland en de Verenigde Staten.

Een van de bekendere werken van Eugène Dodeigne is het door hem gemaakte monument, dat op 2 juni 1989 werd onthuld, op het terrein van het voormalige buitenkamp van Concentratiekamp Neuengamme in Hannover-Misburg.

De kunstenaar woonde en werkte sinds 1950 in Bondues. Hij verkreeg de Franse nationaliteit. Hij overleed op 92-jarige leeftijd.

Werken (selectie)

[bewerken | brontekst bewerken]
[bewerken | brontekst bewerken]
Zie de categorie Eugène Dodeigne van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.