Naar inhoud springen

Europa van Soevereine Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Europa van Soevereine Naties
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Personen
Fractievoorzitter René Aust, Stanisław Tyszka
Zetels
Zetels
25 / 720
Geschiedenis
Opgericht 10 juli 2024
Algemene gegevens
Actief in Vlag van Europa Europees Parlement
Richting Rechts tot extreemrechts
Ideologie Soevereinisme, nationalisme
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Europa van Soevereine Naties (ESN) is een fractie in het Europees Parlement waarin verschillende nationalistische en radicaal-rechtse partijen samenwerken.

De fractie werd gevormd na de parlementsverkiezingen van juni 2024. Het initiatief ging uit van de Duitse partij Alternative für Deutschland (AfD), die in de vorige zittingsperiode aangesloten was bij de fractie Identiteit en Democratie. In mei 2024 was de AfD uit ID gezet, en sindsdien was de partij op zoek naar een nieuwe fractie. Fracties in het Parlement hebben meer rechten en invloed dan niet-aangesloten partijen. Op 10 juli vond de oprichtingsvergadering plaats.[1] AfD-afgevaardigde René Aust en de Pool Stanisław Tyszka (Konfederacja) werden tot co-voorzitters gekozen.

ESN werd de derde en kleinste fractie op de rechterflank, na de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) en de Patriotten voor Europa. Bij de oprichting telde de fractie 25 leden uit acht verschillende lidstaten.

De AfD had bij de verkiezingen 15 zetels behaald. Al voor de verkiezingen was besloten om lijsttrekker Maximilian Krah niet toe te laten, vanwege uitspraken waarin hij het lidmaatschap van de SS vergoelijkte.[2]

De Poolse partij Konfederacja Wolność i Niepodległość werd door de AfD uitgenodigd maar was verdeeld over de keuze voor een fractie.[3] Drie van de zes parlementariërs sloten zich aan bij ESN, twee neigden naar de Patriotten. De AfD had laten weten dat het zesde lid van Konfederacja niet welkom was vanwege relativerende uitspraken over de Holocaust die zelfs de AfD te ver gingen.[4]

Leden[bewerken | brontekst bewerken]

Stand 11 juli 2024.

Land Nationale partij Zetels
2024
Vlag van Bulgarije Bulgarije Vazrazhdane  3
Vlag van Duitsland Duitsland AfD 14
Vlag van Frankrijk Frankrijk Reconquête  1
Vlag van Hongarije Hongarije Mi Hazánk  1
Vlag van Litouwen Litouwen TTS  1
Vlag van Polen Polen Konfederacja  3
Vlag van Slowakije Slowakije Republika  1
Vlag van Tsjechië Tsjechië SPD  1
totaal 25