Naar inhoud springen

Patriotten voor Europa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Patriotten voor Europa
Logo
Personen
Fractievoorzitter Jordan Bardella
Zetels
Zetels
84 / 720
Geschiedenis
Opgericht 30 juni 2024
Algemene gegevens
Actief in Vlag van Europa Europees Parlement
Richting Rechts tot Radicaal-rechts
Ideologie Patriottisme
Soevereinisme
Nationalisme
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Patriotten voor Europa (PvE) is een fractie in het Europees Parlement waarin verschillende nationalistische en radicaal-rechtse partijen samenwerken.

De alliantie werd op 30 juni 2024 opgericht in Wenen door de Hongaarse partij Fidesz, de Tsjechische ANO 2011 en de Oostenrijkse Vrijheidspartij (FPÖ).[1] In de dagen daarna sloten diverse andere partijen zich aan, waaronder de Nederlandse Partij voor de Vrijheid[2] en het Portugese Chega.[3] Met de komst van het Vlaams Belang had de alliantie voldoende leden uit verschillende lidstaten om volgens de regels van het Parlement een fractie te kunnen vormen.[4]

De fractie wordt door sommige waarnemers beschouwd als een rechtstreekse voortzetting van de fractie Identiteit en Democratie (ID).[5][6] Diverse leden van PvE maakten eerder deel uit aan van ID, waaronder FPÖ, PVV en Vlaams Belang.

De drie oprichters stelden een manifest op, getiteld Een patriottisch manifest voor een Europese toekomst.[7] Daarin staat nationale soevereiniteit centraal. Genoemd worden ook het bestrijden van illegale migratie en het bewaken van de Europese identiteit, tradities en gebruiken, die volgens de opstellers zijn voortgekomen uit Grieks-Romeins en joods-christelijk erfgoed. De alliantie stelt soevereiniteit tegenover het in haar ogen doorgeschoten Europese federalisme.

De groep werd opgericht na de parlementsverkiezingen van juni 2024, waarbij radicaal-rechts veel zetels had gewonnen. Fidesz, de partij van de Hongaarse premier Viktor Orbán, was in 2021 na veel geruzie uit de fractie van de Europese Volkspartij (EPP) gestapt en was sindsdien ongebonden. ANO 2011 van de Tsjechische oud-premier Andrej Babiš was eerder aangesloten bij de liberale Renew-fractie. De FPÖ kwam over van de radicaal-rechtse ID-fractie (Identiteit en Democratie).

Ook Vlaams Belang en Chega kwamen over uit de ID-fractie. Voor die fractie betekende het ledenverlies dat ze te klein werd om als fractie voort te bestaan. Het Spaanse Vox, dat zich ook in de eerste week aansloot,[8] was eerder lid van de conservatieve ECR-fractie. De Nederlandse PVV had voor de verkiezingen geen zetels in het parlement; eerder was de partij aangesloten geweest bij ID.

De Duitse eurosceptische anti-migratiepartij Alternative für Deutschland (AfD), die in mei 2024 uit de ID-fractie was gezet, liet op 2 juli bij monde van partijleider Alice Weidel weten niet te zullen toetreden tot de Patriotten.[9] Bewust of onbewust maakte ze daarmee de weg vrij voor toetreding van partijen die niet met de AfD in een fractie wilden, zoals het Franse Rassemblement National.[10]

Op 8 juli traden Rassemblement National (RN) en ook de Italiaanse Lega toe tot de groep, die met hun 38 zetels erbij de op twee na grootste in het parlement werd - net iets groter dan de concurrerende fractie op de rechterflank, de ECR. Ook RN en Lega waren eerder lid van ID. Die dag werd de groep een formele fractie in het Parlement en hield ID op te bestaan.[11] De voorzitter van RN, Jordan Bardella, werd tot fractievoorzitter gekozen.[12] Ook een Griekse en Letse partij traden toe.

Land Nationale partij Zetels
2024
Vlag van België België Vlaams Belang 3
Vlag van Denemarken Denemarken Dansk Folkeparti 1
Vlag van Frankrijk Frankrijk Rassemblement national 30
Vlag van Griekenland Griekenland Stem van de Rede 1
Vlag van Hongarije Hongarije Fidesz 10
Christendemocratische Volkspartij 1
Vlag van Italië Italië Lega 8
Vlag van Letland Letland Letland Eerst 1
Vlag van Nederland Nederland Partij voor de Vrijheid 6
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk FPÖ 6
Vlag van Portugal Portugal Chega 2
Vlag van Spanje Spanje Vox 6
Vlag van Tsjechië Tsjechië ANO 2011 7
Eed 1
Motoristé sobě 1
totaal 84