European Film Academy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Wikiwerner (overleg | bijdragen) op 23 jun 2018 om 14:37. (Wikipedia:Stemlokaal/Modificatie Amsterdamconstructies, jaartallen ontlinkt per WP:LINK, spelling met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
European Film Academy
European Film Academy
Geschiedenis
Opgericht 1988
Structuur
Voorzitter Agnieszka Holland
Directeur Wim Wenders
Hoofdkantoor Berlijn
Doel stimuleren van Europese filmcultuur
Media
Website https://www.europeanfilmacademy.org/
Portaal  Portaalicoon   Film

De European Film Academy ('Europese Filmacademie' of 'Europäische Filmakademie'), opgericht in 1988, is een organisatie met het doel om de Europese filmcultuur te stimuleren. De academie organiseert en neemt deel aan conferenties, seminars en workshops die zich bezighouden met film op het gebied van technische en artistieke vorming, maar ook met de politiek en economie van de film. Deze activiteiten culmineren elk jaar in de uitreiking van de Europese Filmprijzen.

De European Film Academy is gevestigd aan de Kurfürstendamm in Berlijn. De organisatie wordt voornamelijk gefinancierd door de Duitse Staatsloterij, met aanvullende ondersteuning van andere Duitse instelligen en het mediaprogramma van de Europese Gemeenschap en een aantal filmbedrijven. De European Film Awards Ceremony wordt gezamenlijk gepresenteerd door de European Film Academy en zijn productiebedrijf EFA Productions, en gefinancierd door andere bronnen dan de academie zelf en door verkoop van het tv-programma.

President van de organisatie is de filmmaker Wim Wenders; hij volgde in 1996 de eerste president op, Ingmar Bergman. Bestuursvoorzitter is de regisseusse Agnieszka Holland. Andere bestuursleden zijn onder meer Volker Schlöndorff, Els Vandevorst en István Szabó. Ereleden zijn de bekende acteurs Ben Kingsley, Dušan Makavejev en Jeanne Moreau.

De academie heeft momenteel zo'n 1800 leden, allen actief betrokken bij het maken van film (een van de voorwaarden is dat een lid credits gekregen heeft voor minstens drie speelfilms of documentaires). Duitsland levert de meeste leden (323), gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (251), Frankrijk (245), Spanje (166), Italië (144) en Denemarken (135). Nederland heeft 64 leden, België 46. Ook Israël neemt deel aan de European Film Academy, met 30 leden.

Externe link